Akcija spašavanja nautičara u zaštićenom području posebnog ornitološkog rezervata Kuntrep na otoku Krku

Prospekt Novosti

Dana 31.07.2007., u nepristupačnom području ornitološkog rezervata Kuntrep (Glavine-Mala luka) na otoku Krku, uspješno je okončana akcija spašavanja nautičara koji su zbog snažne bure ostali dva dana zarobljeni u uvali Orgul.

Zbog olujne bure koja je puhala u Velebitskom kanalu dvanaest turista nautičara ostalo je zarobljeno u uvali Orgul, u nepristupačnom području ornitološkog rezervata na otoku Krku. Plovilo Lučke kapetanije Novi Vinodolski nije moglo prići uvali zbog jake bure. Turisti su se pred burom u uvalu Orgul sklonili u malim plovilima i dva dana nisu mogli iz nje izići. Osim toga, jedna je osoba imala povrijeđen skočni zglob i nije mogla hodati.

Nakon dojave o potrebi spašavanja turista na mjesto nezgode uputila se ekipa Hrvatske gorske službe spašavanja sa sanitetskom ekipom, liječnicom i nadzornikom Javne ustanove “Priroda”. Nadzornik je također stupio u kontakt s ovčarom Dinkom Dujmovićem radi pomoći u pronalaženju najlakšeg puta kroz teško prohodan teren do uvale Orgul. Oko 16 sati spasiteljska ekipa došla je do uvale Orgul, a liječnica je odmah pristupila zbrinjavanju povreda unesrećene. Zbog slabljenja bure također je bilo omogućeno da se i plovilo Lučke kapetanije probije do uvale. Unesrećena je prenesena do obale i gumenjakom prebačena na plovilo
Lučke kapetanije. Isto tako, još je petero osoba, uglavnom djece, prebačeno do plovila kojim su upućeni u Novi Vinodolski. Preostalih šest osoba članovi Gorske službe spašavanja pješice su otpratili do vozila koja su se nalazila u uvali Potovošće kod Vrbnika gdje su ih preuzeli djelatnici Lučke uprave Novi Vinodolski i zatim prebacili u Novi Vinodolski.