Spašavanje 81-godišnjeg planinara u zaštićenom području rezervata Vražji prolaz kod Skrada

Prospekt Događanja

Dana 01.07.2007. u jutarnjim satima poskliznuo se na pješačkoj stazi iskusni 81-godišnji planinar, član planinarskog društva i nesretno pao niz 20-metarsku liticu u zaštićenom rezervatu Vražji prolaz. Uslijedila je brza akcija delničke Gorske službe spašavanja, a budući da se nesreća dogodila u zaštićenom području, u spašavanje se uključio i nadzornik Javne ustanove “Priroda”.

U vrlo kratkom vremenu nakon dojave o nesretnom padu planinara na mjesto nesreće je stigla ekipa Gorske službe spašavanja iz Delnica zajedno s liječnicom Gorske službe spašavanja iz Rijeke, kao i nadzornik Javne ustanove “Priroda”, Matko Škalamera, također član Gorske službe spašavanja iz Rijeke. Oni su u to vrijeme dežurali u drugom obližnjem zaštićenom području – Park-šumi Japlenški vrh kod Delnica kao osiguranje mountain-bike prvenstva. Zbog toga je i bilo moguće doći na mjesto nesreće u mnogo kraćem roku.

Do unesrećenog planinara spustili su se užetima, imobilizirali ga i izvukli na nosilima. Unesrećenom je na licu mjesta pružena prva liječnička pomoć, a potom je prebačen u KBC na Sušaku. Nesreća ukazuje da je, koliko god pojedine šetnice i putovi u Gorskom kotaru i drugdje u zaštićenim područjima Primorsko-goranske županije djelovale na izgled nezahtijevno, potrebna puna koncentracija i opreznost. Poučeni ovom nesrećom, prići ćemo što žurnijem utvrđivanju potencijalnih opasnosti u zaštićenim područjima kojima upravlja Javna ustanova “Priroda” te ih pokušati otkloniti.