Spašavanje kornjače

Spašavanje bolesne morske kornjače

Prospekt Dubine

Dana 05.07.2007. dvojica ribara iz Medveje, Milan Arsenić i Luka Janjetić, uočili su kraj svoje ribarske barke mladu morsku kornjačicu – glavatu želvu (Caretta caretta) koja je bespomoćno plutala uz morsku površinu. Ribari su ocijenili da je kornjačica ozlijeđena ili bolesna te su je podigli u barku i stavili u plastičnu kadicu s morskom vodom.

U pomoć su pozvali Društvo za zaštitu životinja Rijeka, koje ih je uputilo na mr. sc. Gordanu Pavoković djelatnicu Javne ustanove “Priroda”. Ona je promptno reagirala te se uputila u Medveju, pregledala kornjačicu i odmah je odvezla u “Centar za oporavak morskih kornjača” u “Akvarijumu Pula”. Ovdje je kornjačicu preuzela kuratorica kornjača, biolog Karin Globić Medica iz Pule. Ona je utvrdila da se radi o manje od godinu dana staroj glavatoj želvi, vrsti koja inače dosta često dolazi u Jadran.

Također je utvrdila da je zdravstveno stanje želve dosta loše, oklop joj je bio premekan, a simptomi su ukazivali na mogući zapletaj crijeva. Mala kornjačica kojoj su odmah nadjenuli ime Medveja podvrgnuta je kuri antibiotika i vitamina te odgovarajućoj daljnjoj njezi. Povratnim informacijama, dobivenim nakon četiri dana iz Centra za oporavak, kornjačica se dobro oporavlja, samostalno jede i stanje joj se naočigled poboljšava.

Nakon potpunog oporavka biti će vraćena u more. Ova uspješno provedena akcija spašavanja bolesne zaštićene životinjske vrste ukazuje da se entuzijazmom i brzim reagiranjem može mnogo postići, a svaka pohvala svakako ide i savjesnim ribarima, što bi trebao biti primjer i drugima kako u takvim situacijama postupiti.