Konferencija o izvornim pasminama i sortama kao dijelu prirodne i kluturne baštine – Šibenik

Prospekt Novosti

Predstavnici Javne ustanove “Priroda” sudjelovali su od 13. – 16. studenoga 2007. godine na međunarodnoj Konferenciji o izvornim pasminama i sortama kao dijelu prirodne i kulturne baštine koja se održavala u Šibeniku. Konferenciju je organizirao Državni zavod za zaštitu prirode, a održavala se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske. Sudjelovalo oko 200 sudionika, predstavnika različitih znanstvenih institucija, državnih tijela, stručnih ustanova i udruga, javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima, udruga uzgajivača i međunarodnih udruga iz cijele Hrvatske i iz dvadesetak zemalja svijeta.

Na Konferenciji je izloženo stotinjak radova u pet sekcija: plenarna izlaganja, autohtone pasmine domaćih životinja, autohtone sorte biljaka, poster sekcija, a jedna se sekcija doticala problematike pasmina i sorti u zaštićenim područjima. Na ovoj posljednjoj sekciji sudjelovali su predstavnici Javne ustanove “Priroda” zasebnim radom pod nazivom Utjecaj stočarstva na bioraznolikost i strukturu krajobraza kvarnerskih otoka. Rad je moguće pronaći i pročitati na web stranicama Javne ustanove “Priroda” (vidi rubriku publikacije).

Prednost je ove Konferencije što je na vrlo interdisciplinaran način zahvatila temu i pokušala obraditi problematiku autohtonih pasmina i sorti, kao i složene interakcije s njihovim staništima. Stoga su sudjelovali predstavnici različitih struka; osim prirodoslovaca (agronomi, veterinari, biolozi…) i znanstvenici humanističkih usmjerenja (etnolozi, arheolozi, sociolozi…), kao i ljudi koji se u svojoj svakodnevnoj, neposrednoj praksi susreću s problemima zaštite i uzgoja udomaćenih pasmina i sorti životinja i biljaka. Na Konferenciji je još jednom ukazan na gorući problem potrebe zaštite i trajnog očuvanja ugroženih izvornih pasmina i sorti te njihovih staništa u Republici Hrvatskoj. Zaključci Konferencije moći će se pogledati i na web stranicama “Prirode” čim budu usuglašeni.