Dekoracija košarice

Otvorenje izložbe povodom Međunarodnog dana planina – Muzej grada Rijeke

Prospekt Događanja

U Primorsko-goranskoj županiji, 2003. po prvi je puta obilježen Međunarodni dan planina predstavljanjem knjige 50 godina Nacionalnog parka Risnjak. Dvije godine kasnije Međunarodni dan planina obilježen je izložbom fotografija pod nazivom Planine – stijenje, flora i fauna. Izložbom, koja je osim fotografijama flore i faune bila obogaćena karakterističnim primjercima stijenja, željelo se ukazati na dinamičnost i isprepletenost živoga i neživoga svijeta planina. 2006. godine obilježavanje Međunarodnog dana planina predstavljeno je svojevrsnim nastavkom tih događanja – izložbom fotografija o flori zaštićenih planinskih područja. Ove, 2007. godine, željelo se, također prigodnom izložbom fotografija, ukazati na neponovljivu ljepotu, ali i krhkost okoliša i krajobraza u brdskim predjelima kvarnerskih otoka Krka, Prvića, Cresa, Lošinja i Raba, koji su jako izloženi mogućim klimatskim promjenama.

Pozdravnom riječju izložbu su otvorili župan Primorsko-goranske županije, gospodin Zlatko Komadina i ravnateljica Javne ustanove Priroda, gospođica Sonja Šišić. Događaj svečanosti otvorenja uveličali su sopci iz Njivica, gospodin Zlatko Jurković i gospodin Nikola Dapčević. Na izložbi su bili izloženi autohtoni proizvodi, jela i pića s kvarnerskih otoka te su se posjetitelji mogli osladiti i kušati ili osjetiti ponešto od raznovrsnosti otočnih okusa i (mio)mirisa. Javna ustanova “Priroda” i ovom prigodom želi iskazati posebnu zahvalnost Udrugi Ruta iz Cresa, Goranskim vunaricama iz Ravne Gore, restoranu Rivica iz Njivica, gospodinu Željku Znidaršiću iz Njivica te Turističkim zajednicama Baška i Mali Lošinj na bogatoj ponudi autohtonih proizvoda, mirisnog bilja, jela i pića te pomoći oko organizacije izložbe.

Izložba ostaje otvorena do kraja prosinca 2007. godine. U prostoru izložbe moguće je pribaviti poster i katalog koji su prigodno tiskani uz ovu izložbu (Publikacije)