Najava izložbe "Pogledi na gorske predjele Kvarnerskih otoka"

Prospekt Događanja


Polupustinjski izgled krajobraza u Bosaru na otoku Krku. Oskudne vrste trava, šaševa i sitova rastu na kamenitom tlu kojeg stalno rasušuje žarko sunce, otplavljuje kiša i bujice, a otpuhuju zapusi jake bure. Ako se obistine predviđanja znanstvenika o novovjekim klimatskim promjenama ovakvi krajobrazi mogli bi se na Kvarnerskim otocima umnožiti ili preobraziti u prave pustinje, gdje će se tlo još teže razvijati i zadržavati, a biljni svijet svesti na još oskudnije preostatke.

U organizaciji Javne ustanove “Priroda” i Prirodoslovnog muzeja Rijeka, 12. prosinca 2007., u 12 sati, u prostorijama Muzeja grada Rijeke, bit će otvorenje izložbe fotografija gorskih predjela kvarnerskih otoka pod nazivom “Pogledi na gorske predjele kvarnerskih otoka”. Izložba sadrži dvadesetak fotografija krajobraza gorskih predjela kvarnerskih otoka te karakteristične flore i faune. Izložba će biti otvorena od 12. do 28. prosinca 2007. godine, a organizira se povodom Međunarodnog dana planina.

Tema Međunarodnog dana planina 2007. godine, usredotočena je na klimatske promjene, pod krilaticom Suočavanje s promjenama: Klimatske promjene u planinskim područjima (Facing Change: Climate Change in Mountain Areas). Tema izložbe uklapa se u temu Međunarodnog dana planina, jer su gorski predjeli kvarnerskih otoka nerijetko izloženi buri i posolici, na velikim površinama obešumljeni do kamene podloge, a nadolazeće klimatske promjene mogle bi dovesti do daljnjih procesa erozije preostalog oskudnog tla i još jačeg pustošenja (dezertifikacije) krajobraza.