hrast sv. petar

Nastavak radova na uređenju okoliša zaštićenog starog hrasta u Sv. Petru na otoku Cresu

Prospekt Fauna

Od 17. do 21. prosinca obavljen je dio predviđenih radova na uređenju okoliša oko zaštićenog spomenika prirode – starog hrasta u Sv. Petru na otoku Cresu. Čestica na kojoj se nalazi hrast očišćena je od trnovite šikare i suvišnog raslinja, a očišćeni su i stari suhozidi – granice međa. Tom prigodom naišlo se na ostatke triju vapnenica za pečenje vapna, koje su također očišćene od raslinja. Prema projektu gospodina Luke Jelušića, dipl. ing. krajobrazne arhitekture, od dijela odlomljene velike grane starog hrasta, koja je puka i pala prigodom zadnjeg jakog nevremena, izrađena je klupica za odmor posjetitelja. Grana je očišćena od kore i impregnirana lanenim uljem kako bi joj se produljio vijek trajanja.

Druga klupica za odmor postavljena je nasuprot hrasta, odakle je vrlo lijep pogled na sam hrast. Klupica je svojevrsna umjetnička drvena skulptura izrađena od hrastovog drveta, dimenzija 200 x 44 x 33 cm. Autor i umjetnik – skulptor također je gospodin Luka Jelušić, koji je osmislio uređenje čitavog prostora okoliša staroga hrasta. I ova druga klupica je svojim razigranim oblikom vrlo atraktivna, a može se tumačiti kroz simboličku dimenziju koja upućuje na vječnu borbu stabla i žilave životne strukture drveta protiv prirodnih sila koje mu prijete slamanjem. U pukotinu klupice “usađen” je oblutak od bijelog vapnenca koji ukazuje na prijeteću silu prirodnoj strukturi stabla.

Po našem mišljenju skulpture klupica lijepo su se uklopile, oplemenile i nadopunile prostor oko zaštićenog spomenika prirode. Ostaje za vidjeti kako će ih prihvatiti posjetitelji. Sljedeći korak na uređenju okoliša biti će postavljanje obavijesne ploče s osnovnim podacima i “pričom” o starom hrastu. Također nam je želja urediti i objasniti nekadašnju ulogu vapnenica koje se nalaze u blizini hrasta. S uređenjem okoliša hrasta suglasni su i uključeni članovi Mjesnog odbora Sv. Petar.