mjerenje vlažnosti tla

Provjera uspješnosti preživljavanja maha tresetara na pokusnim plohama

Prospekt Zanimljivosti

Dana 16. rujna 2011. obavili smo u sklopu redovitog obilaska creta Trstenik procjenu uspješnosti preživljavanja maha tresetara na pokusnim plohama. Cilj druge ovogodišnje procjene (prva je bila u proljeće) preživljavanja maha tresetara, nakon za mah razmjerno nepovoljnog ljetnog perioda, bio je utvrditi postotak preživjelih i zelenih izdanaka među ukupnom masom prošle jeseni presađenog maha tresetara. Proljetna procjena pokazala je da je mah uspješno preživio zimu (o čemu smo izvijestili na www stranicama “Prirode”) i da se dalje razvija. Ovom, drugom ovogodišnjom provjerom uspješnosti, potvrdili smo preživljavanje sušnog ljetnog razdoblja i daljnji uspješan razvitak maha tresetara na svim pokusnim plohama na koje je bio presađen. Ugrubo smo procijenili postotak zelenih i odumrlih izdanaka maha tresetara na svakoj pokusnoj plohi. Postotak preživljavanja kreće se od 60-95%.

Polusna ploha br. 1 – postotak preživljavanja iznosi 75%
Polusna ploha br. 2 – postotak preživljavanja iznosi 80%
Polusna ploha br. 3 – postotak preživljavanja iznosi 95%
Polusna ploha br. 4 – postotak preživljavanja iznosi 98%
Polusna ploha br. 5 – postotak preživljavanja iznosi 60%
Polusna ploha br. 6 – postotak preživljavanja iznosi 70%
Polusna ploha br. 7 – postotak preživljavanja iznosi 75%
Polusna ploha br. 8 – postotak preživljavanja iznosi 95%
Polusna ploha br. 9 – postotak preživljavanja iznosi 85%


Sl. 1. Procjena postotka uspješnosti preživljavanja maha tresetara na pokusnim plohama na cretu Trstenik. Pokazalo se da je presađeni mah tresetar uspješno preživio sušno ljetno razdoblje te da se s većom ili manjom uspješnošću razvija na svim pokusnim plohama gdje je presađen prošle jeseni.

Ono što možemo već sada utvrditi je da je mah tresetar uginuo samo na jako izloženim i isušenim dijelovima pokusnih ploha i da je lagani pokrivač od suhe trave najvjerojatnije odigrao pozitivnu ulogu u njegovom preživljavanju. Međutim, pri korištenju ovakve zaštite kod presađivanja maha treba biti oprezan jer smo primijetili da je mah također propao i istrulio i na onim mjestima gdje se zadržala nešto veća količina travnatog pokrivača tvoreći kompaktnu zbijenu naslagu u udubljenjima pokusnih ploha. Zaključak je da u eventualnim budućim pokušajima presađivanja treba koristiti minimalnu količinu travnatog pokrivača kao zaštitu i da bi ga bilo korisno s vremena na vrijeme prorahljivati.


Sl. 2. Svježi vršci maha tresetara koji su uspješno preživjeli zimu i sušni ljetni period