pješčane piramide u Loparu

Održana prezentacija uređenja staza i unaprjeđenja značajnog krajobraza Lopar

Prospekt Događanja


Sl. 1. Intervju s autoricom staze i skulpture u prostoru – drvene klupice, krajobraznom arhitekticom Biom Gec u značajnom krajobrazu Lopar (foto: Patrik Krstinić)

Dana 24. travnja 2012. na području zaštićenog krajobraza Lopar, točnije na stazi Brajnina-Sturić, održana je prezentacija preliminarnih radova uređenja i zaštite značajnog krajobraza. Obuhvat prethodno izvršenih radova uključio je izradu protuerozivnih barijera, drvenih i kamenih stepenica i klupice za odmor prema krajobraznim rješenjima “Studije zaštite i održavanja područja značajnog krajobraza Lopar” studija Benje. Predloženi lokalitet izabran je iz razloga što je to najfrekventnija staza u značajnom krajobrazu, najkraća komunikacija od parkirališta do mora, te sadrži geomorfološki fenomen – pješčane piramide. Radove su izvodili volonteri Planinarskog društva Kamenjak sa Raba, krajobrazni arhitekti i djelatnici JU Priroda. Prezentacija je organizirana od strane Javne ustanove Priroda i PD Kamenjak iz Raba, u suradnji s Općinom Lopar i TZO Lopar, a cijeli događaj popraćen je od strane HRT-ove ekipe emisije “More”. Krajnji je cilj projekta iste elemente ugraditi u sve frekventnije pješačke staze unutar zaštićenog dijela poluotoka Lopar ali i u staze koje vode prema ostalim loparskim plažama (Dubac, Sahara, Stolac…).

Patrik Krstinić


Sl. 2. Članovi PD “Kamenjak” Rab demonstriraju izradu stepenica na pješčanoj stazi – prilazu plaži Sturić na Loparu (foto: Patrik Krstinić)