Slike iz europskog kongresa u Glasgowu 2012.

3. Europski kongres konzervacijske biologije, Glasgow 2012.

Prospekt Događanja

Nakon dugotrajnih priprema koje su uključivale terenski rad i obradu postojećih podataka izrađen je plakat na temu očuvanja jedine za sad poznate populacije leptira apolona (Parnassius apollo) u Primorsko – goranskoj županiji. S plakatom na leđima, hrabre volonterke zaputile su se preko mora u Škotsku. Odlučile su doživjeti škotsko ljeto kampirajući na putu do Glasgowa, te su spakirale šator i vreće za spavanje i krenule u pustolovinu.

Putem su sretale ljubazne vozače autobusa, krave s čudnim frizurama, starinske kućice i divne ljude i kišu, kišu, kišu. Na cijelom tom putu dojmila ih se briga lokalnog stanovništva za prirodu koja ih okružuje. Sve se reciklira, na cesti su postavljeni znakovi koji vas upozoravaju da sporije vozite kako ne biste ugrozili divlje životinje, a kada vam daju upute kuda ići najčešće će vam reći da nema smisla ići autobusom kada vam do tamo treba samo pola sata pješke.

Po dolasku u Glasgow, prijavile se su na kongres. Svi sudionici dobili su besplatne pokazne karte koje su se kasnije pokazale vrlo korisnima u istraživanju grada i okolice. Sam grad je šarmantna mješavina modernog i tradicionalnog. Nezaobilazna mjesta za turiste su brojni muzeji, katedrala i groblje iz 19. stoljeća po imenu Necropolis te pubovi koji nude lokalna jela i piva, a nezaobilazan su dio škotske svakodnevice.


(slike: I.Rogić, M.Radočaj, S.Strišković)

Smještena na obali rijeke Clyde nalazi se moderna građevina Science centra gdje je održano uvodno druženje. Sudionici su tom prigodom dobili priliku istražiti zanimljiv postav koji sačinjava niz igara i interaktivnih izložaka s podlogom iz fizike, biologije, kemije i informatičkih znanosti. Kongres se održavao u zgradi SECC-a (Škotskog kongresnog i izložbenog centra) sa više od 900 sudionika iz raznih dijelova svijeta. Ovogodišnja tema je bila Conservation on the Edge i bilo je više od 500 raznih predavanja i plakata. Kako bi kod svojih posjetitelja i ostalih sudionika kongresa potaknuli veću ekološku osviještenost, organizatori su ponudili nagradu za osobu koja na kongres dođe s najmanjom emisijom za okoliš štetnih plinova. Nagrada je dodijeljena sudioniku koji je iz Brisela u Glasgow došao biciklom!


(fotografije: I. Rogić, M. Radočaj, S. Strišković)