učiona priroda risnjak

Učionica u prirodi na Risnjaku – prva radionica šumske pedagogije u Hrvatskoj?

Prospekt Novosti

Samo tjedan dana nakon što je u Fari (Kupska dolina, Slovenija) uspješno okončan trodnevni seminar iz šumske pedagogije (kao dio EU projekta “SOŽITJE”) četvero polaznika iz Hrvatske (troje iz JU N.P. “Risnjak” i jedan predstavnik JU “Priroda”) održali su prve radionice iz šumske pedagogije za osnovnoškolsku djecu iz Gorskog kotara i Primorsko-goranske županije. Osnovni cilj “Učionice u prirodi” u N.P. “Risnjak” bio je da djeci na drukčiji i neuobičajen način približi doživljaj šume u prelijepom okruženju doline Leske kroz razne edukativno-doživljajne igre. Sve “igre” zasnovane su na temeljima šumske pedagogije poput – “Gusjenice”, “Slijepe staze”, “Traženja tragova životinja” i “Mirisa šume”. U tim igrama, svojstvenima za osebujne metode šumske pedagogije, djeca su se koristila primjerice osjetima opipa, sluha, orijentacije u prostoru, kinestetičkih osjeta i/ili čula mirisa, uz napregnutu pažnju čitavo vrijeme izvođenja “Učionice u prirodi”.


Sl. 1. Nagrađeni učenici i nastavnici osnovnih škola iz Gorskog kotara i PGŽ koji su sudjelovali na doživljajno-edukacijskim radionicama “Učionice u prirodi” u N.P. “Risnjak” (foto: Dragan Turk)

“Učionica u prirodi” održana je u sklopu manifestacije “Na tragu risa” kojom je Nacionalni park “Risnjak” obilježio Dan N.P. “Risnjak” i 80. godišnjicu izgradnje planinarskog doma na Risnjaku. “Učionica u prirodi” održana je u petak, 14. rujna 2012. kao nagrada učenicima čiji su radovi izabrani na natječaju pod nazivom “Medvjeđe dogodovštine” u projektu “SOŽITJE”. U sklopu Dana “Risnjaka” održana je i promocija dvojezičnog kalendara i brošure istog naslova (“Medvjeđe dogodovštine/Medvedje dogodovščine”) s motivima učeničkih likovnih i literarnih radova. Također, gospođa Ana Štrbenac iz DZZP-a održala je predavanje “Turizam u zaštićenim područjima s posebnim osvrtom na velike zvijeri”.

Prema našim saznanjima ovo je prva šumsko-pedagoška “Učionica u prirodi” uopće održana na području Hrvatske. Nadamo se da je to tek skromni početak i da će šumska pedagogija, koja je zasad u Hrvatskoj gotovo potpuna nepoznanica, trajno zaživjeti. Ukoliko se netko u Hrvatskoj već imao prilike susresti sa šumskom pedagogijom i ima određena iskustva pozivamo ga da nam se javi radi razmjene saznanja i iskustava.

M.R.


Sl. 2. Izložba nagrađenih radova učenika s temom suživota s velikim zvijerima/ medvjedom postavljena u prostorijama N.P. “Risnjak” (foto: Dragan Turk)