Plakat za Dan planina 2012.

Međunarodni dan planina

Prospekt Novosti

Opća skupština UN-a 11. prosinca 2003. godine proglasila je Međunarodni dan planina, nakon što je Međunarodna godina planina, koju je UN proglasio 2002. godine, ukazala na potrebu stalnog osvješćivanja golemog značenja planina i održivog razvoja njihova okoliša za očuvanje kvalitete života stanovništva. Deset godina kasnije Organizacija za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) odlučila je unaprijediti prethodno utvrđene ciljeve. Uključivanja mlađih naraštaja kroz veći angažman nevladinih organizacija, te mobilizacija resursa za poboljšanje životnih uvjeta planinskim zajednicama samo su neki od novoutvrđenih ciljeva. Povodom Dana planina u organizaciji Javne ustanove “Priroda” organizirana su slijedeća događanja:

  • Izložba “Šuma okom šumara” u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji otvorena od 4. do 16. prosinca 2012. od 10-18 sati. Izložba je organizirana u suradnji s Hrvatskim šumarskim društvom, Ogranak Delnice. Realizaciji izložbe pomogli su Hrvatski muzej turizma Opatija, Udruge gljivara “Ožujka”, te meteorolog mr. sc. Smiljan Visković. Među 120 izloženih fotografija prikazani su motivi šumskih zajednica, drveća, flore, faune, gljiva, a ove godine vrlo su zanimljive i fotografije koje prikazuju raznolike meteorološke pojave – lišće i plodove okovane injem, pojava leda, magle i izmaglica, glorije u visokom gorju, kao i mnogih drugih neobično zanimljivih motiva.
  • Održavanje edukativnih radionica “Tragovima velikih zvijeri” (upoznavanje učenika sa velikim zvijerima: vukom, medvjedom i risom), “Čudesno lijepa” (radionica o zaštićenim područjima Primorsko-goranske županije) i “Šumske tajne” (radionica o važnosti i očuvanju šuma za najmlađe uzraste) u razdoblju od 5. do 12. prosinca 2012. godine za djecu iz Osnovne škole “Rikard Katalinić Jeretov” Opatija
  • Humanitarno-ekološka akcija prodaje božićnih smreka 17. prosinca 2012. u 12,00 sati na Ljetnoj pozornici U Opatiji. Mlade smreke posječene su u okviru mjera revitalizacije creta Trstenik, jedinog staništa ombrotrofnog creta u Primorsko-goranskoj županiji i na području Republike Hrvatske. Događaj je organiziran u suradnji s Hrvatskim šumama, Hrvatske šume – Uprava šuma Podružnica Delnice, Šumarijom Klana i Festivalom Opatija, a sav prihod je namijenjen socijalno ugroženim obiteljima Grada Opatije.
  • ” Povodom Dana Planina tiskan je i prigodni plakat

Patrik Krstinić i Marko Randić