izlaganje

Razne aktivnosti i događanja

Prospekt Događanja, Suradnja sa školama


Sl. 1. Terasa OŠ Nikola Tesla poslužila je kao baza za postavljanje meteorološke stanice i malog arboretuma – ugodno druženje djelatnika JU “Priroda” s učenicima i djelatnicima OŠ Nikola Tesla (foto: M. Randić)

PROJEKT S OŠ NIKOLA TESLA – “INVAZIVNA VRSTA DRVETA – PAJASEN”

Dana 14. listopada 2012. u prostorijama JU “Priroda” održana je na inicijativu Osnovne škole Nikola Tesla iz Rijeke radionica za učenike o invazivnoj drvenastoj biljci pajasenu (Ailanthus altissima). Suradnice JU “Priroda” Ivana i Sunčica učenicima su ukratko predstavile rad javne ustanove, kao i zanimljive činjenice o invazivnim vrstama, a posebno o pajasenu. O ovom projektu koji će se provoditi i tijekom 2013. godine izvještavat ćemo vas detaljnije, kako projekt bude napredovao (predviđene su dvije terenske radionice uklanjanja pajasena u Rijeci i/ili Opatiji). Uzvratni posjet djelatnika JU “Priroda” Osnovnoj školi Nikola Tesla ostvaren je 5. prosinca, gdje smo se mogli osvjedočiti o neobično bogatim i raznolikim izvannastavnim aktivnostima vezanim uz prirodu, meteorološka opažanja, kao i uz minijaturni školski arboretum smješten na terasi škole. Projekte su predstavili učenici i djelatnici škole. Dogovorene su i neke od mogućih budućih zajedničkih aktivnosti (o čemu ćemo također nastojati detaljnije izvještavati).

POSJETA POMOĆNIKA MINISTRA ZAŠTITE OKOLIŠA I PRIRODE JU “PRIRODA”

U sklopu radnog posjeta Primorsko-goranskoj županiji gospodin Nenad Strizrep, pomoćnik ministra za zaštitu okoliša i prirode, posjetio je i Javnu ustanovu “Priroda”. Više pojedinosti o posjeti i trenutačnim aktivnostima JU “Priroda” možete pročitati na županijskim web stranicama.


Sl. 2. S predstavljanja kalendara za 2013. godinu (foto: V. Karuza)

PREDSTAVLJANJE KALENDARA NL S TEMOM AUTOHTONIH SORATA I PASMINA

Dana 30. studenog predstavljen je u Prirodoslovnom muzeju Rijeka kalendar Novog lista “Hrvatske sorte i pasmine” za 2013. godinu. U ovaj edukativno-ekološko-prirodoslovni projekt uključeni su, pored “Novog lista”, INA rafinerija nafte i Prirodoslovni muzej Rijeka. Zanimanje za projekt, koji se provodi već nekoliko godina za redom, pokazao je i ove godine velik broj fotografa – na natječaj je pristiglo 283 amaterskih fotografija ukupno 43 autora. Prema strogim kriterijima izabrane su 24 fotografije u uži izbor, a čitatelji NL su zatim izabrali 12 njih – za svaki mjesec u godini fotografiju po jedne sorte ili pasmine. JU “Priroda” sudjelovala je u odabiru fotografija i pripremi stručnih tekstova kojima su fotografije i kalendar popraćeni. JU “Priroda” i NL također zahvaljuju nekolicini stručnjaka agronoma na trudu koji su uložili u prepoznavanje autohtonih sorata i pasmina. Kalendar će se moći nabaviti u Novom listu. Tema kalendara autohtonih pasmina i sorata proširit će se u narednoj godini, pa pozivamo fotografe da se posvete snimanju naših autohtonih sorata i pasmina s jednakim ili još većim žarom kao što su to činili i tijekom 2012. godine.


Sl. 3. S otvaranja izložbe “Šuma okom šumara” (foto: P. Krstinić)

OTVORENJE IZLOŽBE “ŠUMA OKOM ŠUMARA” – POVODOM MEĐUNARODNOG DANA PLANINA I MEĐUNARODNOG DESETLJEĆA BIORAZNOLIKOSTI

Dana 4. prosinca 2012. otvorena je u Umjetničkom paviljonu “Juraj Šporer” u Opatiji izložba pod nazivom “Šuma okom šumara”. Izložba je tradicionalna i održava se povodom obilježavanja Međunarodnog dana planina i Međunarodnog desetljeća bioraznolikosti. U organizaciji i postavljanju izložbe sudjelovali su, osim JU “Priroda”, Hrvatsko šumarsko društvo – Ogranak Delnice, kao suorganizator, Primorsko-goranska županija i Hrvatski muzej Turizma u Opatiji čiji predstavnici su na svečanosti otvaranja uputili pozdravne riječi posjetiteljima. Izložbu je otvorio gradonačelnik Opatije, gospodin Ivo Dujmić. Izložba se može pogledati do 16. prosinca 2012. godine, od utorka do nedjelje (ponedjeljkom zatvoreno), u vremenu od 9-18 sati. Uz izložbu je tiskan prigodni poster, a na izložbi
se uz poster može nabaviti i katalog s prikazom svih fotografija. JU “Priroda najljepše zahvaljuje gospodinu mr. sc. Smiljanu Viskoviću na pomoći pri opisivanju meteoroloških fenomena na izloženim fotografijama, a članovima Gljivarske udruge “Ožujka” Rijeka na determinaciji nekih vrsta gljiva prikazanih na fotografijama.

RADIONICE U OSNOVNOJ ŠKOLI RIKARDA KATALINIĆA JERETOVA U OPATIJI

Vezano uz Međunarodni dan planina i izložbu “Šuma okom šumara” u OŠ Rikarda Katalinića Jeretova održane su dvije radionice za osme i sedme razrede. Za osme razrede održana je radionica s temom “Velike zvijeri u PGŽ”, a za sedme razrede “Zaštićena područja u PGŽ” i “Velike zvijeri”. Učenici su imali prigodu pogledati “filmiće” s velikim zvijerima snimljene automatskim šumskim kamerama koje je postavila JU “Priroda”, kojom prigodom su pokazali zavidno znanje o prirodi i životinjama. Planirano je održati još jednu radionicu s nekoliko predavanja za četvrte razrede s temama “Šumske tajne” uz objašnjenja i obavijesti o tekućoj izložbi u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer. Radionice su osmislile i održavaju ih vrijedne vanjske suradnice JU “Priroda” Sunčica i Ivana.

M.R.