Događanja uz Dan planeta zemlja (22. 04. 2013.)

Prospekt Događanja


Sl. 1. S otvorenja izložbe “Kamen-Šuma-More” u Filodrammatici povodom Dana planeta Zemlja (foto: M. Randić)

Aktivnosti obilježavanja Dana planeta Zemlje započele su u zaštićenoj šumi Dundo na otoku Rabu, gdje je s učenicima šestih razreda OŠ Vladimira Nazora Crikvenica provedena “šumska” radionica.

Učenici Osnovne škole Nikola Tesla Rijeka, Grad Opatija, Javna ustanova “Priroda” i “Parkovi” Opatija, dana 19. travnja 2013., proveli su akciju uklanjanja invazivne vrste pajasena na lokaciji jedne zapuštene okućnice u Opatiji (sl. 3). Nakon završene akcije učenici su građanima Opatije podijelili prigodne letke i objasnili važnost borbe protiv invazivnih vrsta. O ovoj akciji moći ćete više saznati na web stranicama Škole (vidi: os-ntesla-ri.skole.hr)

Aktivnosti su nastavljene također na otoku Rabu, i to u subotu, dana 20. travnja: “Zelena čistka” i “Volonterska akcija za zaštićenu park-šumu Komrčar” provedene su u organizaciji Društva prijatelja Raba 1895. i Grada Raba. JU “Priroda” je bila partner na ovom projektu. U park-šumi se uspjelo okupiti čak stotinjak volontera! Pripremne radove obavila je Šumarija Rab srušivši i raspilivši veću količinu bolesnih, oštećenih ili pregusto izraslih stabala u parku. Među volonterima bilo je 30 učenika Osnovne škole Ivana Rabljanina, 15 učenika Srednje škole Markantuna de Dominisa te još 50-tak odraslih koji su na akciju došli individualno ili kao predstavnici lokalnih organizacija. Većina radova sastojala se u izvlačenju drvnog materijala i njegovog odvoza.

Istog dana, 20. travnja, održana je i edukativno-ekološka akcija “Spasimo smeđe žabe” na području Donjih Kirža i Lasca kod Lokava. U akciji su sudjelovali učiteljica biologije u OŠ Rudolfa Strohala Lokve sa svojim učenicima, predstavnik Šumarije Lokve, predstavnici TZO Lokve, predstavnik Javne ustanove “Priroda” te Boris Crnković, koji se dugi niz godina bavi zaštitom smeđih žaba u Gorskom kotaru (sl. 2). Uz predstavnike navedenih ustanova, akciji su se priključili i predstavnici udruge “Žabac” iz Zagreba, kao i nekolicina zainteresiranih Lokvaraca. Cilj akcije je bio pronaći i prenijeli mrijest sa nekoliko većih i manjih lokvi (znanih kao staništa na kojima se mrijeste žabe, ali koje u ljetnim mjesecima redovito presuše i ne omogućavaju punoglavcima potpuni razvitak), u veću baru koja ne presušuje i kao takva pruža idealne uvijete za razvoj i boravak punoglavaca. Održavanjem ovakvih akcija, koje su postale tradicionalne, cilj nam je podignuti svijest o važnosti i očuvanju ugroženog žabljeg fonda našeg područja.

“Centralni” događaj zbio se na Dan planeta Zemlje u Filodrammatici u Rijeci. Otvorena je tradicionalna izložba fotografija koju su priredili Mladi čuvari okoliša (sl. 1). Posjetitelji su mogli ostaviti i svoje ekološke otiske te odgovoriti na eko-upitnik “Kalkulator ekološkog otiska stopala” kao podsjetnik na to kako djelujemo na Zemlju. Ove godine, vrlo uspjela izložba je održana pod nazivom “Kamen-Šuma-More”. Također su održana i dva predavanja na temu zaštite zraka i zaštićene
prirode u primorsko-goranskoj županiji. Predavanje “Kvaliteta zraka” održao je Goran Crvelin iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, a predavanje “Zašto nam trebaju zaštićena područja?” održala je Sunčica Strišković iz JU “Priroda”. Događaj je organizirao Eko-centar mladih čuvara okoliša Društva “Naša djeca” u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ i Javnom ustanovom “Priroda”. Izložba fotografija se može pogledati do 27. travnja 2013. godine.

Predstavnik Javne ustanove “Priroda” odazvao se i akciji čišćenja budućeg Centra za znanost o moru u Velom Lošinju koju je organizirao “Plavi svijet” Institut za istraživanje i zaštitu mora Veli Lošinj.

Da “Lica klimatskih promjena” budu ovjekovječena, pobrinuli smo se tiskanjem prigodnog postera. Na posteru je prikazan, uz uobičajeno, vedro lice Zemlje i niz manjih sličica s prikazima “natmurenijih”, čak sumorno-kataklizmičkih lica do kojih bi mogli svojim nepromišljenim djelovanjem dovesti naš planet Zemlju. Tiskanje postera omogućila je Primorsko-goranska županija kroz suradnju Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša i Javne ustanove “Priroda”. Također, na Dan planeta objavljen je u “Novom listu” prilog JU “Priroda” u kojem se govori o mogućim posljedicama klimatskih promjena na pojedine predjele u Primorsko-goranskoj županiji. Kompletan prilog u PDF obliku možete pročitati na web stranicama JU “Priroda”.

Nadamo se da su ova događanja i akcije, bar u malom postotku stanovništva na području PGŽ, doprinijela jačanju svijesti o Zemlji kao našem nenadoknadivom domu.


Sl. 2. Sudionici edukativno-ekološke akcije “Spasimo smeđe žabe” u Lascu Lokvarskom (foto: Tomislav Šolić, predstavnik udruge “Žabac” iz Zagreba.)


Sl. 3. S eko-akcije “Uklanjanje invazivne vrste – pajasena” u Opatiji (foto: prof. Oriana Marušić Štimac, OŠ Nikola Tesla)