Periška u morskoj travi

Plemenita periska

Prospekt Fauna, Zanimljivosti

Periska (Pinna nobilis) je najveći školjkaš u Jadranskom i Sredozemnom moru. Šiljastim dijelom ljušture zakopava se u pomična pjeskovita dna, na dubinama od 2 do 30 m. Posebno je značajna u livadama morskih cvjetnica. Zbog svoje ljepote i dekorativnosti, vrlo je cijenjeni ukras i traženi suvenir. Populacije periske, zbog prekomjernog izlovljavanja, u mnogim su turističkim područjima (bile) gotovo potpuno uništene. Zakonom je strogo zaštićena u Jadranskom moru ali i u čitavom Sredozemnom moru te je sakupljanje, izlov i trgovina ovom vrstom posvuda na ovom području strogo zabranjena.

Posljednjih dana stižu nam obavijesti o “povratku” i oporavku periski na mnogim nekadašnjim staništima diljem Kvarnera. Vijest raduje, iako se često pojavljuje u negativnom kontekstu – da je uočeno ponovno uništavanje periski te kako postupiti u takvim slučajevima. Iako ćemo možda i sami doći u napast da izronimo perisku ako je opazimo na dnu mora, mnogo ćemo učiniti za zaštitu podmorskog živog svijeta ako se od toga uspijemo suzdržati. Ukoliko primijetite da netko izlovljava ili prodaje periske možete obavijestiti policiju ili inspekciju zaštite prirode (najbolje preko tel. 112, više).

Divimo se i uživajmo u prirodnim vrijednostima obale i podmorja, ali čuvajmo bogatstvo živog svijeta Jadranskog mora i priobalja – bez obzira naiđemo li na vrste organizama koje strogo zaštićene ili možda i nisu pod zaštitom!

M. R.

Sl. 1. Tipično stanište: plemenita periska u naselju posidonije (foto: udruga “Sunce”).


Sl. 2. Starije periske imaju na površini ljuštura bogat obraštaj koji ih čini manje privlačnima sakupljačima pa se takvi primjerci vjerojatno lakše očuvaju (foto: M. Marukić, udruga “Sunce”).