smreke za prodaju

Sredstva od prodaje smreka s creta Trstenik donirana djeci socijalno ugroženih obitelji

Prospekt Novosti


Sl. 1. Predaja donacije prikupljene tijekom ekološko-humanitarne akcije: Rajna Miloš, Herman Sušnik, Sonja Šišić i Zlata Trobarina (foto: Luigi)

Tradicionalnom humanitarno-ekološkom akcijom prodaje božićnih smreka s creta Trstenik, koja se ove godine provodi po četvrti puta za redom, prikupljeno je 5.000 kuna. Ovu hvalevrijednu akciju organizirala je Javna ustanova Priroda u suradnji s Hrvatskim šumama – Šumarijom Klana, Primorsko-goranskom županijom i Festivalom Opatija. Radi se o smrekama koje su uklonjene s ciljem očuvanja biološke raznolikosti i obnove creta na Trsteniku nedaleko Klane, jedinog staništa ombrotrofnog creta u Primorsko-goranskoj županiji i Republici Hrvatskoj.

Kupnjom božićne smreke građani su se uključivali u humanitarnu akciju kojoj je Festival Opatija pridodao još 10.000 kuna dobivenih od najma klizaljki i korištenja klizališta. Vrijedna donacija od ukupno 15.000 kuna namijenjena je djeci socijalno ugroženih opatijskih obitelji. Donaciju su na završnoj svečanosti, koja je održana u nedjelju, 12. siječnja, na Ljetnoj pozornici u Opatiji, uručili mr. sc. Sonja Šišić, ravnateljica Javne ustanove Priroda, Herman Sušnik, upravitelj Šumarije Klana i Rajna Miloš, ravnateljica Festivala Opatiji gospođi Zlati Torbarini, višoj stručnoj suradnici za društvene djelatnosti Grada Opatije.


Sl. 2. Na cretu Trstenik jedinstveno je stanište rijetke i ugrožene biljke rukavičaste suhoperke. Ova biljka u Hrvatskoj raste samo na ovom mjestu i nigdje drugdje. (foto: M. Randić)