biljka

Probudimo osjetilja u bajkovitoj šumi

Prospekt Krajobraz, Zanimljivosti


Sl. 1. Nakon što su tijekom sušnih ljetnih mjeseci listovi paprati slezenice (Asplenium ceterach), koja raste na suhozidima u Šumi Striborovoj, proveli skvrčeni u stanju obamrlosti (anabioza), ponovo su “oživjeli” poslije prve jače kiše (foto: M. Randić)

Nakon što je kiša probudila iz ljetnog sna zaspalu i sasušenu Bajkovitu šumu moći ćemo opet uživati u bojama, mirisima i oblicima Šume Striborove. Prolazeći tajnovitim šumovitim prirodnim predjelom na rubu grada “probuđenim” osjetilima doživjet ćemo i upoznati brojne vrste stabla, šarolikog cvijeća i životinja.

Susrećući se s najvažnijim značajkama submediteranske šume tijekom godišnjih doba, poslije kiša zapahnut će opojni mirisi vlažnih lovorovih šumaraka ili (u rano ljeto) slatkasti miomirisi cvjetova u šumarcima lipe. Čut ćemo zimsko šumorenje suhog hrastovog lišća i proljetni pjev ptica. Zabljesnut će nas svjetlosne pjege s kožastog lišća vazdazelene krkavine, ili će nas iznenaditi žute boje cvatova šibike i drijena ili zelenkastožuti cvatovi javora šestila u rano proljeće. Oni će se izmjenjivati s kasnijim mirišljivim cvatovima crnog jasena, ljetnim grimizom liburnijskog klinčića i jesenjim purpurom listova ruja.

Uporniji tragači možda će se osladiti pokojim sočnim plodom kupine ili plemenite divlje voćke oskoruše. Tekstura kore različitih stabala, kakvoća površine najraznolikijih listova, pa i zašiljeni trnovi na grančicama endemične srednje krkavine, drače, tetivike, veprine i šipka podsjetit će nas da u ovoj šumi ne smijemo zaboraviti ni osjetilo opipa.

Šuma u kojoj se skrivaju mnogi tajnoviti zakuci, labirinti suhozida i druga svjedočanstva čovjekova rada u krajobrazu dozvolit će nam da u maštu povremeno prizovemo i pokoje bajkovito šumsko biće, koje će se možda, tu i tamo, ukazati u obliku kakve kvrge na deblu, neobične gljive ili mahovinom obraslog kamena posebnog oblika. Prolazak Bajkovitom šumom stoga nam vjerojatno nikad neće biti dosadan, nego svaki put nov i drukčiji.

Uključimo sva osjetila prolazeći bajkovitom Šumom Striborovom!

Marko Randić


Sl. 2. Cvatovi jagodaste mlječike (Euphorbia fragifera) ispuštaju tijekom proljeća snažan i prepoznatljiv miris (foto: M. Randić)