margarita zvoncici

Istarski zvončići u perivoju Margarita

Prospekt Ljudi, Zanimljivosti

Sl. 1. Prvi cvjetovi istarskog zvončića u perivoju Margarita (foto: M. Randić)

UZ MEĐUNARODNI DAN OČARANOSTI BILJKAMA I UZ EUROPSKI DAN PARKOVA

Javna ustanova Priroda, u zaštićenom Perivoju Margarita u Opatiji provodi projekt pokusne sadnje endemičnog liburnijskog i kvarnerskog bilja. Za početak projekta izabrani su istarski zvončići (Campanula istriaca) kao i još neke dekorativne i zanimljive endemične biljne vrste. U projekt su od početka uključeni Obrt za uređenje okućnica “Mandragora”, Studio “Plantula” i opatijski “Parkovi”.

Nakon što su male sadnice istarskog zvončića prošle godine bile zasađene na nekoliko mikrolokacija na prirodnim stijenama u perivoju, uspješno su se zakorijenile, prezimile i već početkom svibnja smo se razveselili prvim cvjetovima. Cvatnja istarskih zvončića se poklopila s obilježavanjem trećeg po redu Međunarodnog dana očaranosti biljkama (18. svibnja) i s obilježavanjem Europskog dana parkova (24. svibnja).

Iako je zvončiće bilo iznimno teško uzgojiti iz sjemena prikupljenog iz prirode i dovesti do cvatnje, da sve bude još kompliciranije “pobrinuli” su se neki od nedobronamjernih posjetitelja i dio posađenog endemičnog bilja iščupali iz korijena baš u najljepšem cvatu.

Marko Randić


Sl. 2. Istarski zvončići uspješno su prezimili, ukorijenili se i ovog proljeća po prvi put procvjetali u Opatiji (foto: M. Randić)