Najava događanja povodom Međunarodnog dana planina

Prospekt Događanja

IZLOŽBA “SKRIVENI SVJETOVI”

Od 11. do 21. prosinca 2014. održat će se u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji tradicionalna izložba fotografija. Prigodom Međunarodnog desetljeća bioraznolikosti, izložba pod nazivom “Skriveni svjetovi” nastavak je ranijih izložbi s motivima leptira, flore i faune gorskih i planinskih staništa Gorskog kotara, Obruča, Učke i Velebita – prvenstveno onih staništa i područja koja se održavaju, ili su se donedavno održavala raznim poljoprivrednim praksama. Nažalost, zbog izražene depopulacije i napuštanja planinske poljoprivrede ti su ekosustavi u cijeloj Primorsko-goranskoj županiji na rubu iščeznuća.

Ovakve prigodne izložbe organiziraju se u Primorsko-goranskoj županiji, povodom Međunarodnog dana planina, redovito već duži niz godina. Javna ustanova “Priroda” postavila je i ovogodišnju izložbu o malim svjetovima u suradnji s Javnom ustanovom Nacionalni park “Sjeverni Velebit” i devet vrsnih fotografa prirode koji djeluju na ovom području. U postavljanje izložbe uključio se, po tradiciji, Hrvatski muzej turizma Opatija. Fotografije prikazuju raznolike planinske skrivene mikrosvjetove – različite kukce, pauke, vodozemce, puževe, biljke, gljive, kao i druge, zanimljive motive i detalje iz prirode (sl. 1.).

Skrivene, male prirodne svjetove možemo doživljavati kroz prizmu znanosti – biologije i drugih prirodnih znanosti, nekima su “mali svjetovi” osobno otkriće, inspiracija i naznaka svjetova koje teško možemo pojmiti razumom (ili možda čisti estetski užitak), dok za treću skupinu ljudi oni gotovo da ni ne postoje jer ih niti ne primjećuju.

Kroz suptilna opažanja prirode nekoliko fotografa zaljubljenika u “skrivene svjetove” i njihove fotografije – svojevrsna svjedočanstva o doživljenim i uočenim “djelićima skrivenih svjetova” (bez obzira pripadaju li oni u većoj mjeri prvoj ili drugoj spomenutoj skupini ljudi) pripremili smo izbor iz njihovih “viđenja”, imajući na umu prvenstveno treću gore spomenutu skupinu ljudi, želeći ih ipak nekako uvjeriti u postojanje tih malih, ali nemjerljivo vrijednih skrivenih svjetova…

Predstavljanje knjige “U Crnom Lugu više nema praćki” autora Alojzija Frkovića

U Desetljeću bioraznolikosti, a kao tema neposredno povezana s očuvanjem agro-bioraznolikosti i poljoprivrede u planini jesu i ptice. Ove godine, u izdanju Javne ustanove “Priroda”, otisnuta je knjiga U Crnom Lugu više nema praćki koja za temu ima zaštitu ptica, a ptice su, kao što je poznato, prijatelji čovjeka i prirodni saveznici u naporima u očuvanju bilja i ljetine (ali i šumskog drveća) od napada štetočina. To je i jedinstvena knjiga o povijesti zaštite prirode. O toj temi u Hrvatskoj napisan je i postoji vrlo mali broj knjiga i drugih publikacija. Vjerojatno je ova knjiga zapravo prva takve vrste u Primorsko-goranskoj županiji i stoga neobično dragocjena!

Svečanost otvorenja izložbe “Skriveni svjetovi” i promocija knjige “U Crnom Lugu više nema praćki” održat će se 11. prosinca 2014. U 12 sati u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji (Park sv. Jakova 1).

HUMANITARNO – EKOLOŠKA AKCIJA – PRODAJA SMREKA

Prethodnih godina Javna ustanova “Priroda” je u suradnji s Primorsko-goranskom županijom i Hrvatskim šumama provodila akciju prodaje smreka posječenih na području creta Trstenik – jedinog staništa ombotrofnog creta na području Republike Hrvatske, kao mjeru revitalizacije i očuvanja staništa. Ove godine, smreke će biti posječene na poluprirodnim travnjacima Gorskog kotara kojima zbog odlaska stanovništva te napuštanja tradicionalnig oblika stočarstva i poljoprivrede prijeti zaraštanje, a time i gubitak bioraznolikosti.

Akcija se provodi u suradnji Primorsko-goranske županije, Hrvatskog šumarskog društva – Ogranak Delnice, Hrvatskih šuma d.o.o. Zagreb – Uprava šuma Podružnica Delnice, Šumarije Klana i Javne ustanove “Priroda”. Svi koji ovom prigodom kupe smrekicu dobiti će i prigodnu Zahvalnicu u kojoj je ukratko opisana svrha akcije.

Kupnjom smreke s travnjaka Gorskog kotara pomoći ćete radu socijalne samoposluge “Kruh Sv. Elizabete” u Rijeci. Prodaja smreka planirana je za utorak, 16. prosinca s početkom u 11 sati na Ljetnoj pozornici u Opatiji.

M.R.


Sl. 1. Jedna od fotografija s izložbe: Nježni “travnati moljac” Chrysocrambus cratarella tipičan je predstavnik porodice Crambidae – malih noćnih leptirića koji žive na travnjacima. Danju se skrivaju i miruju na vlatima trava, a noću su aktivni i često dolijeću na svjetlo svjetiljaka. Kad su uznemireni ne lijeću daleko već se ubrzo ponovo sakriju i umire među travom pa ih je teško uočiti. Odlikuju se uglavnom bojama suhe trave što im daje dodatnu zaštitu. Karakteristika ovih leptirića su dugački palpi – koji tvore svojevrsnu izduženu, dlakavu i prema naprijed usmjerenu “nosatu” izraslinu na glavi. Gusjenice žive skrovito i hrane se listovima trava. (foto: Dinko Dorčić)