simpozij agronoma

Sažeci radova sa simpozija agronoma u Opatiji

Prospekt Ljudi, Zanimljivosti

Sl. 1. Opatijska kamelija – jedan od najpoznatijih cvjetnih amblema i turističkih atrakcija u PGŽ, snimljeno 17. 2. 2015. (foto: M. R.)

U vrijeme kad se grmovi kamelija u Opatiji pripremaju na najbujniji cvat (sl. 1), Javna ustanova “Priroda” sudjelovala je na 50. hrvatskom i 10. međunarodnom simpoziju agronoma. Rad prezentiran u poster sekciji “Agroekologija, ekološka poljoprivreda i zaštita okoliša” nosi naslov “Endemična travnjačka zajednica sa šiljevinom (Schoenus nigricans L.) u podnožju planine Obruč”. Zbog rijetkih i vrsta ugroženih na europskoj razini koje sadrže u svom botaničkom sastavu, ovi travnjaci imaju veliku važnost u zaštiti prirode. Sažetak rada možete pogledati ovdje:

Endemična travnjačka zajednica sa šiljevinom (Schoenus nigricans L.) u podnožju planine Obruč

Drugi rad – “Samoniklo i uzgajano bilje kao moguća turistička atrakcija na primjeru Primorsko-goranske županije” prezentiran
je u poster sekciji “Agroekonomika i ruralna sociologija”, a odnosi se na korištene i potencijalne “biljne” turističke atrakcije kako ih vide turistički djelatnici na području Primorsko-goranske županije. Dugogodišnja i vjerojatno najpoznatija floralna (= cvjetna) turistička zanimljivost u našoj županiji je opatijska kamelija (Camellia japonica L.) koja se upravo u danima održavanja simpozija, nakon snijega i bure, probuđena “zubatim” suncem, pripremala na bujan cvat. Sažetak rada i poster možete pogledati ovdje:

Samoniklo i uzgajano bilje kao moguća turistička atrakcija na primjeru Primorsko-goranske županije


Sl. 2. S prezentacije postera JU “Priroda” o “biljnim” turističkim atrakcijama (foto: M. R.)