plakat "Mali ekolozi"

Najveći eko natječaj za školarce u Hrvatskoj!

Prospekt Mladi prirodoslovci, Novosti

Emmezeta i Bioteka – udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti već treću godinu zaredom organiziraju nagradni natječaj za osnovne škole Mali ekolozi – velike nagrade!”. U prve dvije godine ovog natječaja sudjelovalo je čak 389 razreda i više od 7.000 osnovnoškolaca iz cijele zemlje. Ove godine nagradni fond je bogatiji no ikada, stoga tri pobjednička projekta, tj. razreda čekaju notebook računala za svakog učenika i učenicu u razredu, kao i za njihovog mentora/mentoricu!

Cilj natječaja „Mali ekolozi – velike nagrade!“ je osmisliti i provesti projekt vezan uz zaštitu okoliša i prirode u svojoj školi i/ili sredini u kojoj žive pri čemu većinu posla školarci moraju napraviti sami, a učitelji i profesori sudjeluju kao mentori projekta. Nagradni natječaj odvija se u dva kruga, počinje s objavom natječaja, a traje sve do kraja školske godine.

Projekti prijašnjih godina zaista su bili maštoviti te su se njihovi utjecaji proširili daleko izvan školskih zgrada. Tako su osnovnoškolci skupljali otpad, zbrinjavali divlja odlagališta, gradili kućice za ptice i druge napuštene životinje, sadili vrtove u školama i uređivali školska dvorišta, biciklirali s mještanima, istraživali invazivne vrste, ispitivali kvalitetu domaćeg mlijeka ili koliko buke stvaraju kućanski aparati, svladavali tehniku filcanja vune, izrađivali i oslikavali brojne reciklirane predmete itd.

Novost nagradnog natječaja je da ove godine projekt ima i svoju internetsku stranicu: www.mali-ekolozi.hr preko koje razredi mogu prijaviti svoje projekte putem online obrasca. Prijave projekta odvijaju se do 31. siječnja 2016. Na istoj stranici možete pronaći i sve ostale informacije vezane za ovaj natječaj.