Dan tla - slika tla iz zraka

Međunarodna godina tla – Međunarodni dan tla

Prospekt Gea, Zanimljivosti

Nakon što smo neobično pravilne krugove opazili na satelitskim snimkama Grobničkog polja koje su dostupne na Google Earth-u (pročitaj više o tome), pojava pravilnih kružnih struktura na travnjacima nas je vrlo zaintrigirala pa smo s ciljem otkrivanja „novih“ lokaliteta pregledali veći broj satelitskih snimaka i predjela na Grobnišćini, kao i u široj okolici Rijeke.

Uočili smo i pravilne prstene na tridesetak mjesta u Obručevoj planinskoj skupini, osobito u predjelu koje narod naziva Burnjak i koji je izložen jakim i učestalim udarima bure. Budući da se, kako zasad pretpostavljamo, radi o pravilnim prstenastim strukturama za nastanak kojih je odgovoran prstenasti rast, odnosno pravilno širenje podzemnih micelija nekih (zasad neutvrđenih) vrsta gljiva, pojavu smo započeli detaljnije proučavati i kartirati na terenu.

Upravo povodom Međunarodnog dana tla, koji se u svijetu obilježava 5. prosinca, predstavili smo neke od rezultata tih naših istraživačkih napora prigodnim predavanjem pod nazivom „Pravilne kružne strukture na Burnjaku i na travnjacima kvarnerskog područja“. Predavanje su zajednički organizirale Javna ustanova „Priroda“ i Udruga gljivara „Ožujka“, naš najvažniji partner u ovim istraživanjima kružnih i prstenastih struktura na travnjacima. Predavanje je održano uoči Međunarodnog dana tla, u ponedjeljak, 30. studenog 2015., u prostorijama Udruge gljivara „Ožujka“. Nakon predavanja razvila se zanimljiva rasprava koja je potakla i mnoga nova pitanja koja traže odgovore.

Ključne riječi: satelitske snimke, pravilni krugovi u travi, prstenast rast micelija gljiva, Burnjak, Obruč

Marko Randić (JU „Priroda“) i Ervin Raguzin (Gljivarska udruga „Ožujka“)


Sl. 1. Pravilni krugovi na prisojnim padinama iznad predjela Zapodi u Obručevoj planinskoj skupini (foto: Marko Randić)