pozivnica "Čudesno lijepa"

Međunarodni dan planina u Primorsko-goranskoj županiji

Prospekt Događanja

NAJAVA DOGAĐANJA POVODOM MEĐUNARODNOG DANA PLANINA – „ČUDESNO LIJEPA“

Prigodom Međunarodnog desetljeća bioraznolikosti, Međunarodne godine svjetlosti, Međunarodne godine tla i Međunarodnog dana planina Javna ustanova Priroda vas sa zadovoljstvom poziva na predstavljanje knjige i izložbu fotografija ČUDESNO LIJEPA – PRIRODNA BAŠTINA PRIMORSKO GORANSKE ŽUPANIJE.

Stvaranje bibliografske građe iz područja zaštite prirodne baštine Primorsko-goranska županija započela je još 2004. godine kada je po prvi puta objavljena knjiga Prirodna baština Primorsko-goranske županije. Prvo je izdanje izazvalo vrlo veliki interes javnosti, pa je već 2005. godine objavljeno drugo, neizmijenjeno izdanje. U navedenoj su knjizi sjedinjeni podaci o prirodnoj baštini Županije koji su prikupljeni prilikom izrade prvoga županijskoga prostornog plana, a knjigu je uredio tadašnji Županijski zavod za održivi razvoj i prostorno planiranje.

Jedan od najvažnijih razloga zašto je Javna ustanova Priroda krenula u potpuno novo izdanje knjige o prirodnoj baštini jest i činjenica da je pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji u vrijedna prirodna područja uvršteno i više od stotinu Natura 2000 područja. Sva ta područja koja se na europskoj razini smatraju rijetkima i/ili ugroženima detaljnije su sa svojim ciljnim vrstama i staništima opisana u ovom novom izdanju. U knjizi su također detaljnije opisana i sva zaštićena područja Primorsko-goranske županije kojima osim Javne ustanove Priroda upravljaju i ustanove Nacionalni park Risnjak i Park prirode Učka.

Prezentacija knjige i izložba fotografija održat će se u petak, 11. prosinca 2015. godine u 12.00 sati u Opatiji u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji na adresi Park sv. Jakova 1.

Istom prigodom, pod motom Međunarodnog dan planina, organizirat će se i promidžba planinskih proizvoda s područja Primorsko-goranske županije.

Srdačno i s poštovanjem,

Sonja Šišić, dipl. oec.
ravnateljica Javne ustanove Priroda