kapljuv

Međunarodni dan voda – Izvor Kapljuv

Prospekt Izvan PGŽ, Zanimljivosti

Uz Premužićevu stazu u Srednjem Velebitu, usred strme vapnenačke stijene na padinama Visibabe, iz nekoliko mjesta u pukotinama, cijedi se izvorska voda – najznačajniji u tom malom sklopu izvorčića i pojava cijeđena vode je izvorčić Kapljuv. Premda je i sam minijaturan, ponekad život znači u ovim bezvodnim krajevima Velebita…

IZVOR KAPLJUV U STIJENI VISIBABE NA VELEBITU

Kapljuv je maleno vrelo koje izvire iz polušpiljice u pukotini stijene na padini brda Visibaba u masivu Srednjeg Velebita. Istječe iz stijene nekoliko desetaka metara iznad i uz glasovitu Premužićevu uzdužnu velebitsku stazu*. Neobično je da se u goloj i strmoj vapnenačkoj „živoj“ stijeni može naići na izvor „žive“ vode. Voda se polako cijedi, kap po kap, iz pukotine i nakuplja se u malenoj nakapnici pravilna kružnog oblika (kamenici), dubokoj tek koji centimetar. Zatim se malenim vijugavim odvirnim kanalićem slobodnim tokom spušta dolje niz stijenu. Zanimljivo je da je i to malo vode, koja jedva da istječe iz stijene, stvorilo minijaturno vodeno stanište s nakupinom vodenih mahovina i ponekom močvarnom biljkom – sitom (Juncus sp.) i metvicom (Mentha sp.). Voda u ovim bezvodnim predjelima Velebita život znači, pa ma koliko na izgled neznatna bila!

*Premužićeva staza je markirani planinarski put od Zavižana do Baških Oštarija, izvrsno trasiran, a cijelom trasom prolazi gotovo na istoj nadmorskoj visini, s neznatnim variranjima, pa su usponi i silasci minimalni. Projektirao ju je šumarski inženjer Ante Premužić (1889. – 1979.).

Marko Randić


Slika 1. “Kamenica”-nakapnica u polušpiljici u koju se cijede vode izvora Kapljuv (foto: M. Randić)


Slika 2. Stijena Kapljuv uz Premužićevu stazu iz koje izviru izvorčići iz pukotina (foto: M. Randić)