kamelija

Perivoj sv. Jakova – potraži svoje stablo (…i grm)

Prospekt Suradnja sa školama

Kamelija je cvjetni simbol Opatije. U Opatiji se održavaju i Dani kamelije, koji su ove godine trajali od 15. do 20. ožujka. Niti opatijski Perivoj Sv. Jakova nije lišen ljepote cvatućih kamelija koje tamo uspijevaju u zasjeni najvećeg i najstarijeg opatijskog cedra. Pod tim cedrom održali smo našu radionicu „Potraži stablo (…i grm)“, ali pronaći i prepoznati grmove kamelija (koje prilikom održavanja radionice nisu bile u cvatu) nije bio nimalo lak zadatak…

KAMELIJE – CVJETNI SIMBOL OPATIJE

Pa ipak, a vjerojatno i uz malu pomoć svojih nastavnika, na  radionici održanoj povodom Dana planina u zaštićenom opatijskom Perivoju Sv. Jakova, neke su skupine uspješno obavile zadatak. Pronašli smo  grmove kamelije i dodijelili im karticu raspoznavanja. Tekst na kartici kojom se predstavio grm japanske kamelije bio je sljedeći:

 JAPANSKA KAMELIJA

 Vazdazeleni sam grm, a po mojim predivnim cvjetovima poznat je jedan turistički grad na jadranskoj obali. Inače potječem iz Japana. Listovi su mi naočiti – široki i kožasti. Cvatem zimi i rano u proljeće pa mi paše blago podneblje kakvo vlada u zaklonu jedne planine pod kojom se smjestio spomenuti turistički grad.

Iako su Dani kamelija u Opatiji već prošli, kamelije još cvatu, pa vas pozivamo da ih pogledate u cvatu!

Marko Randić


Slika 1. Sl. 1. Vazdazeleni listovi kamelije glatke su površine, kožasti i sjajni. Kad procvatu zimi, koraljno crveni cvjetovi najljepši su ukras grana i kontrast su lisnatoj krošnji kamelija (foto: M. Randić).


Slika 2. Sl. 2. Smatra se da u svijetu postoji preko 2000 raznih kultiviranih oblika kamelija, ovo je jedna zanimljiva sorta (kultivar) iz opatijskih perivoja – „punih“ cvjetova, bijele boje, čije su pojedine latice  prošarane crvenim (foto: M. Randić).