logo za dan planeta zemlje 2016.

Obilježavanje Dana planeta Zemlje 2016.

Prospekt Događanja

U petak,  22. travnja 2016. povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje, djelatnici Javne ustanove “Priroda” pripremili su zanimljiv informativno-edukativni prilog. S obzirom da je ovogodišnja tema Dana planeta Zemlje “Stabla za Zemlju”, i da je 2016. godina na području Primorsko-goranske županije, godina golosjemenjača, prilog je posvećen upravo golosjemenjačama. Prilog je izašao uz novine – Novi List u petak te su čitatelji na području Primorsko-goranske županije mogli uživati u zanimljivom tekstu i lijepim fotografijama. Za sve one koji nisu imali prilike pročitati prilog, mogu ga pregledati u pdf formatu ovdje.


Slika 1. Logo ovogodišnje teme Dana planeta Zemlje – „Stabla za Zemlju“. Originalna verzija službenog logotipa na engleskom jeziku ustupljena je od strane Earth Day Network (http://www.earthday.org/)

Uz tiskani prilog, Dan planeta Zemlje obilježen je i provedbom edukativnog predavanja za osnovnoškolski i srednjoškolski uzrast u suradnji s Društvom naša djeca iz Rijeke, te edukativnim predavanjem za osnovnoškolski uzrast u suradnji s Policijskom upravom Primorsko-goranska u okviru II komponente projekta „Zdrav za pet“. Kroz predavanje su  mladim sudionicima prezentirani jedni od najčešćih ekoloških problema današnjice s kojima se planet suočava svakodnevno. S obzirom da je ovogodišnja tema Dana planeta Zemlje „Stabla za Zemlju“, a jedan od ekoloških problema je i gubitak šuma (deforestacija), predavanje je bilo usmjereno na informiranje sudionika o važnosti i uslugama šumskih ekosustava. Također, istaknute su šumske životinje koje nalazimo na prostoru županije, posebno velike zvijeri, vuk, medvjed i ris, čiji je dom upravo šuma.

Ivana Rogić


Slika 2. Predavanje u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području Grada Rijeke. Tijekom predavanja mladi sudionici su aktivno sudjelovali u razmjeni znanja i mišljenja. (foto: Svemirka Miočić)


Slika 3. Slika 3. Nakon predavanja organiziranog u suradnji s Društvom naša djeca Rijeka, provedena je i edukativna radionica u parku Mlaka. Pomoću kartica – smjernica, sudionici su trebali pronaći odgovarajuću vrstu drvenastu biljnu vrstu u parku, npr. „Ono po čemu je moja vrsta najpoznatija, gotovo znamenita je moja kora od koje se izrađuju posebne izrađevine“. (foto: Ivana Rogić)