Otvorenje poučne staze „Put lokvi“

Prospekt Događanja

U srijedu,  20. travnja 2016. otvorena je poučna staza „Put lokvi“ na otoku Krku. Osmišljavanje i uređenje staze jedna je od aktivnosti provedenih u sklopu prekograničnog projekta “Očuvanje i promocija vodenih biotopa – lokve i barjanska okna za budućnost”, poznatijeg akronima LOKNA. Trasa poučne staze “Put lokvi” započinje kod mjesta Milohnići i proteže se do mjesta Poljice na otoku Krku, a za sam obilazak potrebna su dva do tri sata, ovisno o učestalosti zaustavljanja zbog prekrasnih vizura koja se pružaju uz stazu.

Slika 1. Dio poučne staze “Put lokvi” uz kršku lokvu Ormatine (foto: Ivana Rogić)


Slika 2. Na stazi “Put lokvi” nalazi se ukupno šest višejezičnih informativno-edukativnih tabela koje posjetiteljima pružaju zanimljivosti vezane uz krške lokve. (foto: Ivana Rogić)

Obilasku staze prisustvovalo je više od stotinu šetača i ljubitelja prirode, među kojima učenici OŠ Nikola Tesla iz Rijeke, OŠ Omišalj, OŠ Dobrinj i OŠ Vrh. Zatim, planinarsko društvo Obzova te projektni partneri i ostali posjetitelji. Osim otvorenja poučne staze “Put lokvi” istog dana u Poljicama održana je i završna tiskovna konferencija projekta te potom i završna konferencija projekta u mjestu Vrh.

Slika 3. Impozantni primjerak starog hrasta, čija je starost procijenjena na više od 400 godina zasigurno će posjetitelja natjerati da zastane na trenutak. Uz stazu se pruža nekoliko hrastova većih dimenzija, ovaj hrast nalazi se uz lokvu Lokvica. (foto: Marko Modrić)


Slika 4. Posebnu čar samoj stazi u proljeće daje  prisutnost brojnih ciklama koje prekrivaju većinu tla šumovitijeg dijela staze. (foto: Ivana Rogić)

Slika 5. Službeno otvorenje poučne staze “Put lokvi” upriličili su zamjenik župana, gospodina Marko Boras Mandić i gradonačelnik Grada Krka gospodin Darijo Vasilić, na “ulazu” u suhozidom ograđeni prostor lokve Živa. (foto: Ivana Rogić)

Slika 6. Lokva Živa,  jedna je od nekoliko lokava na otoku Krku čija je povijesna namijena bila isključivo opskrba pitkom vodom (za ljude). Lokva je u sklopu projekta LOKNA očišćena i revitalizirana. (foto: Ivana Rogić)

Slika 7. Tiskovna konferencija za novinare održana je nakon obilaska poučne staze. (foto: Ivana Rogić)

Očuvanje i promocija vodenih biotopa – lokve i barjanska okna za budućnost – LOKNA

Cilj projekta „Očuvanje i promocija vodenih biotopa – lokve i barjanska okna za budućnost – LOKNA“ je očuvanje i revitalizacija vodenih biotopa (lokve na Krku i barjanska okna u Ljubljanskom barju) kroz zajednički prekogranični pristup vrednovanja, inventarizacije, revitalizacije i promocije vodenih biotopa.

Patrik Krstinić
patrik.krstinic@ju-priroda.hr
00385/51-352-403

Poveznica na internet stranicu Operativnog programa Slovenija – Hrvatska 2007. – 2013.:
www.si-hr.eu/start_hr