Zaboravljeni gradovi prelonožaca

Prospekt Grad-selo, Zanimljivosti

Ispod ploče koju dugo godina nitko nije pomaknuo s mjesta naišli smo na čitav „grad“ prelonožaca – zanimljivih sitnih kukaca koji imaju sposobnost predenja svilenkastih niti. Zatekli smo ih u spljoštenim ispredenim bjelkastim cijevima koje su oblikovali u sustave nalik cestama ili isprepletenim tokovima u delti velike rijeke. U onim najsitnijim cijevima promjera tek koji milimetar žive i kreću se njihove blijede ličinke, a u većim se zadržavaju odrasli prelonošci koji su tamnosmeđe boje.

Broj i širina cijevi povećava se prema rubovima ploče, gdje se provlače i imaju doticaj s vanjskim svijetom, a to je u ovom slučaju nakupina suhog lišća koje je u zaboravljeni zakutak dopuhao vjetar zavlačeći se ispod praga. U lišću ima i drugih sitnih bića, raznih čestica, dopuhnutih zrnaca pijeska i kamenčića…,a ondje se prelonošci vjerojatno i hrane. Rijetko smo ih viđali na otvorenom, tek slučajno, poneki primjerak, pa nas ne začuđuje da su prelonošci, kao životinjice vrlo skrovitog načina života, još obavijeni velom tajni. U gradu Rijeci rijetki znaju za njihovo postojanje, a još manje da su miroljubivi i bezopasni.


Slika 1. O skrovitom načinu života prelonožaca malo se zna. Odlikuju se sposobnošću da iz zadebljalih segmenata prednjih nogu ispuštaju svilenkaste niti pomoću kojih ispredaju tunele u kojima se skrivaju (foto: Ana Randić, Nina Randić i Marko Randić)

M. R.