Pogled na Skrad

Vidikovci

Prospekt Krajobraz, Zanimljivosti

VIDIKOVCI – TRADICIJA POSJEĆIVANJA

Na području Gorskog kotara nalazi se desetak vrijednih zaštićenih prirodnih područja od kojih je većinu moguće posjetiti te uživati u njihovim prirodnim ljepotama. No tu se kriju i brojne druge, manje poznate lokacije koje otkrivaju prirodoslovne ili krajobrazne zanimljivosti poput, primjerice, vidikovaca koji su najčešće odmorišne točke planinarima, ljubiteljima prirode i putnicima koji poseban užitak nalaze upravo u vizurama zelenog gorskokotarskog divlje-pitomog kraja.

Kao zasebni svjetovi, vidikovci nas upoznaju s razigranošću terena i različitostima oblika reljefa, i to na svakom vidikovcu iz malo drukčije perspektive, ali nas uvode i u osobitosti flore, faune, gljiva ili geoloških oblika. Neki od vidikovaca imaju dugu tradiciju posjećivanja, poput Orlovih stijena ili vidikovaca iznad Skrada, dok ljepotu drugih „otkrivamo“ tek u novije vrijeme.

Marko Randić i Ivana Rogić


Slika 1. U privlačnim vidicima s Kavranove stijene iznad Skrada zasad uživaju uglavnom planinari i posjetitelji u obilasku poučne staze (fotografija dobivena ljubaznošću TZ Skrad)


Slika 2. Nekoliko sačuvanih crno-bijelih fotografija vidikovca Kavranove stijene iz ranijih razdoblja turističkog vrednovanja skradske okolice svjedoči da su vidikovci i tada pobuđivali posebnu pažnju posjetitelja, čak i zimi (fotografija dobivena ljubaznošću TZ Skrad)