dan voda radionice

Svjetski dan voda

Prospekt Novosti

Slika 1. Ispunjavanje obrasca “Ekološki otisak stopala” na Korzu (foto: M.R.)

SVJETSKI DAN VODA

Opća je skupština Ujedinjenih naroda rezolucijom od 22. veljače 1993. odlučila da se 22. ožujka svake godine obilježi kao Svjetski dan voda. Ideja se sastoji u tome da se na taj dan u čitavom svijetu posebno skrene pažnja na probleme vezane uz vodu i vodne resurse. Ove godine kao glavna tema obilježavanja Svjetskog dana vode izabrane su otpadne vode.

Štedljivim i razumnim odnosom prema vodama koje završavaju u odvodima kao otpadne pomažemo u očuvanju vodnih resursa. Evo tri jednostavne preporuke za brižljivije korištenje vode:

  1. Često ni ne razmišljamo ispuštajući vodu iz slavine. U mnogo slučajeva voda istječe bez potrebe: zavrnimo slavinu dok trljamo zube četkicom, ili čistimo povrće…
  2. Imamo li vrt mogli bi otpadne vode iz kuhinje koristiti za zalijevanje vrta…
  3. Uklonimo li smeće, masnoće, ostatke hrane ili kemikalije prije nego ih isplahnemo vodom, otpadne vode biti će jednostavnije i jeftinije pročistiti…

Tradicionalno su na riječkom Korzu Dan voda obilježili Mladi čuvari okoliša Društva naša djeca, uz potporu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Vodovoda i kanalizacije, osnovnih i srednjih škola…, a kao i svake godine priključila se i JU Priroda. Jedna od aktivnosti bila je podjela građanima i ispunjavanje “Ekološkog otiska stopala” koji ima za cilj pobuđivanje svijsti o brižljivijem ophođenju s prirodnim resusrsima pa tako i vodom.

Budući da je osnovna zadaća Javne ustanove Priroda zaštita prirode, za nas su osobito značajne prirodne vode. Stoga smo ovogodišnji Dan voda u Primorsko-goranskoj županiji posvetili  bujičnim vodotocima kvarnerskog sliva što je bila tema posebnog priloga u Novom listu posvećena Danu voda.

M. R.