centar beli

Centar za posjetitelje Beli ponovno je otvoren

Prospekt Supovi

Centar za posjetitelje Beli i oporavilište za supove, nakon temeljite obnove, ponovno su otvoreni za posjetitelje. Na dan otvaranja, 14. svibnja 2017. godine, svim prisutnima predstavljen je stalni izložbeni postav te druga faza građevinskog uređenja kata i potkrovlja Centra koji je smješten u sada potpuno obnovljenoj zgradi ex osnovne škole. Nakon što su razgledali izložbeni postav s multimedijskim sadržajima te izloške etnografske baštine, izloške koji tumače zanimljiv život bjeloglavih supova, kao i bioraznolikosti otoka Cresa, prvi utisci posjetitelja i uzvanika na otvaranju iznimno su pozitivni.

Na skupu su svoju riječ iznijeli župan PGŽ Zlatko Komadina, gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako i pročelnica Ureda za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, doc. dr. sc. Koraljka Vahtar-Jurković. Ravnateljica JU Priroda mr. sc. Sonja Šišić vodila je program otvorenja. Za kulturno-umjetnički ugođaj zaslužan je izvedbom skladbi na saksofonu Mišo Markovina.

Važno je istaknuti da su u postavljanju izložbenog postava veliki doprinos dali mještani Belog, djelatnici Pomorskog i povijesnog muzeja u Rijeci, udruga BIOM i udruga Tramuntana te zagrebački Zoološki vrt. Uzvanici su imali prilike vidjeti i novo uređeno oporavilište za supove gdje su trenutno na oporavku dva bjeloglava supa.

Pozivamo vas da posjetite drevni i slikoviti gradić Beli i Centar za posjetitelje s oporavilištem za bjeloglave supove i otkrijete mnoge zanimljivosti koje smo za vas pripremili.

 poveznica: https://ju-priroda.hr/2017/05/izlozbeni-postav-u-centru-za-posjetitelje-u-belom/

Etnografski postav u Centru (foto: Dino Grozić)

Multimedija (foto: Dino Grozić)

Dvorana bjeloglavih supova (foto: Dino Grozić)

Sup u oporavilištu (foto: Dino Grozić)

Supovi Roko i Travanj (foto: Dino Grozić)