postav beli

Izložbeni postav u centru za posjetitelje u Belom

Prospekt Novosti

Obnovljeni postav u centru za posjetitelje sadrži izloške koji objašnjavaju život creskih supova i etno-baštinu Tramuntane. Započevši razgledavanje u “sobi supova” pratimo činjenice o supovima i suživotu čovjeka s prirodom na otoku Cresu, o čemu se još detaljnije upoznajemo u “etnološkoj sobi”. U prostoru hodnika postavljena je također i izložba “Biljna bogatstva otoka Cresa” koju namjeravamo u pojedinim odsječcima vremena sukcesivno zamjenjivati i obogaćivati novim izlošcima.

Kružnim kretanjem kroz prostorije posjetitelj se najprije upoznaje sa životnim ciklusom bjeloglavog supa, od izlijeganja iz jajeta do faze lutanja širokim prostranstvima Eurazije pa do ponovnog povratka na litice otoka Cresa i svijanja gnijezda.

Multimedijski dio “Sobe supova” dočarava let supa, supov izošteni vid pogledom u daljinu, promjene areala – životnog prostora kroz povijest, kartu migracije i drugo, dok kviz “Što znam o supovima” pomaže da i sami usvojimo nova (sa)znanja. Zanimljiva je i silueta raskriljenog supa uz koju posjetitelj može stati i usporediti svoju veličinu s veličinom raskriljenih krila supa.

Neposrednim video-prijenosom iz letnice – oporavilišta za supove koji je u sastavu Centra moguće je saznati što u svakom trenutku rade supovi koji su ovdje na oporavku do ponovnog puštanja u prirodu.

Prateći daljnji tijek izložbe dolazimo i u etno-sobu nazvanu “U suživotu” gdje upoznajemo povezanost života domaćeg čovjeka – pastira i težaka i njegovog tradicijskog načina (su)života s prirodom. Centralno mjesto “Etno sobe” je polukružni “stol” koji prikazuje život vezan uz cresku ovcu – pasminu ovce pramenke karakterističnu za otok Cres (sl. 2).

Poveznica na srodnu temu: https://ju-priroda.hr/2018/03/centar-za-posjetitelje-beli-ponovno-je-otvoren-za-posjetitelje

Knjiga za likovne radove djece naslovljena “Priča o bjeloglavim supovima” (foto: Dino Grozić)

Etnološki postav s “okruglim stolom” gdje su smješteni izlošci povezani s creskom ovcom (foto: Dino Grozić)