stereum

Gljive poličice kod Kukuljani u dolini Rječine

Prospekt Flora, Zanimljivosti

Plodišta gljiva iz porodice Stereaceae tanka su, kožasta i promjenjivog oblika. Široka su nekoliko centimetara, prilegla su uz podlogu, ili su dijelom prilegla, a na rubu oblikuju nepravilno lepezaste „klobučiće“ (sl. 1). Trusište je glatko, često s naborima i kod raznih vrsta može biti u nijansama krem, smećkaste, žućkaste ili ljubičaste boje.

U našim krajevima uspijeva nekoliko različitih vrsta gljiva iz ove porodice. Žive uglavnom kao saprofiti na mrtvom drvetu, rjeđe napadaju živo drveće. Odgovaraju im toplija staništa listopadnih šuma. Ponekad u šumskom krajobrazu oblikuju doljmljive prizore kad njihova plodišta prerastu čitave panjeve. Nerijetko se plodišta natisakaju jedno iznad drugog na desetine pa i stotine na kavom starom srušenom deblu. Na hrastovima i još nekim listopadnim vrstama vrlo česta vrsta je dlakava pločica (Stereum hirsutum). Na deblu crnogoričnog drveta u dolini Rječine pronašli smo plodišta vrste S. subtomentosum (s. 1). Poličice nisu jestive zbog neznatne veličine i žilavosti, a njihova je važnost u razgradnji odumrlih drvnih ostataka.

Marko Randić (JUP) i Ruben Knežević (Udruga gljivara Ožujka)


Slika 1. Plodišta gljiva poličica (Stereum subtomentosum) na deblu crnogoričnog drveta u dolini Rječine (foto: Ruben Knežević)