spuštanje niz jamu

Od tajanstvenih dubina podzemlja do planinskih visova Gorskog kotara

Prospekt Događanja, Krajobraz, Špilje

NAJAVA IZLOŽBE

Kao izrazito krško područje Gorski kotar odlikuje se brojnim špiljama i jamama u čije tajanstvene podzemne prostore obavijene vječnom tamom samo rijetki imaju prilike zaviriti. Među njima su i članovi riječko-kastavske Speleološke udruge „Estavela“. Oni posljednjih deset godina redovito istražuju jedan od krškim podzemnim prostorima najbogatijih krajeva Gorskog kotara – teško pristupačno područje Šverde smješteno između Klane i grada Čabra, u blizini slovenske granice.

Do sad je na ovom prostoru istraženo i topografski snimljeno ukupno 110 špilja i jama od čega ih je 10 dublje od 100 metara. Tri najdublje ovdašnje jame jesu Treći svijet (-310 m), Jama na Kačju (-264 m) i Kame Hame (- 236 m). One pripadaju među 55 najdubljih špilja i jama u Hrvatskoj. S obzirom na činjenicu da se u Sloveniji, ni kilometar od državne granice, nalaze dvije najdublje jame u široj okolici slovenskog Snežnika, Brezno Bogumila Brinška dubine -506  m te Brezno treh src dubine -605 m, velika je vjerojatnost da bi se i na hrvatskoj strani, odnosno na Šverdi , mogle pronaći još neke, vrlo duboke jame.

Riječki speleolozi posjećuju i druge predjele Gorskog kotara, a da bi doprli do ulaza u podzemlje moraju propješačiti kilometre i kilometre nadzemlja. Prije i nakon napornog rada u podzemlju mogu, kao i ostali posjetitelji Gorskog kotara, uživati u bogatoj flori, fauni, gljivama i ostalim brojnim nadzemnim ljepotama prirode. Nešto od prirodnih bogatstava gorskokotarskog nadzemlja i podzemlja nastojali smo prikazati ovom izložbom koju zajednički organiziraju Speleološka udruga „Estavela“, Klub Sušačana i Javna ustanova „Priroda“.

Otvorenje izložbe predviđeno je u prostorijama Kluba Sušačana, u srijedu, 18. listopada 2017. godine, u 18 sati, ul. Račkoga 1 B., Rijeka