koza

"Mjesečev plato" i lokva Diviška

Priroda Krajobraz, Novosti

Ornitološki rezervat Kuntrep je proglašen davne 1969. godine i kao takav predstavlja najstariji ornitološki rezervat na svijetu. Litice koje se pod oštrim kutem urezuju u Jadransko more vjekovima su mjesto na kojem svoja gnijezda svijaju bjeloglavi supovi , a dom su i drugim vrstama ptica kao što su orao zmijar, sivi sokol, vjetruša, morski vranac i druge.

Najviši dio rezervata je pak ogoljena zaravan, vegetacijom škrti predio koji presijecaju kilometri i kilometri suhozida, te pastirskih mrgara, malih graditeljskih remek-djela u kojima se obavljaju tradicionalni poslovi prebrojavanja, obilježavanja, strižnje i mužnje ovaca.

Sl. 1. “Mjesečev plato” (Foto: Elvis Vuleta)

Na zaravni koja je zbog svog pustog izgleda dobila naziv „mjesečeva površina“ ili „mjesečev plato“, prave male oaze predstavljaju raštrkane lokve koje će ovcama pružiti neophodnu okrjepu, a ostalom hidrofilnom biljnom i životinjskom svijetu životni prostor.

Najljepša i najupečatljivija među njima je lokva Diviška, prirodni slatkovodni bazen koji je upečatljiv po svom položaju u golom i kamenitom predjelu, kao i po pastirskim zidovima koji Divišku dijele na pet dijelova, usmjeravajući ovce na svoj dio pojila, sprječavajući miješanje stada različitih vlasnika.

Sl. 2. Lokva Diviška (Foto: Elvis Vuleta)