odbačena ogrlica za praćenje risa

Traži se „izgubljena“ risja GPS/GSM ogrlica!

Priroda Zanimljivosti

Traži se  „izgubljena“ risja GPS/GSM  ogrlica!

Dana 15. 02. 2018. godine u bitorajskim šumama na području Gorskog kotara, suradnjom Veterinarskog fakulteta iz Zagreba, Veleučilišta u Karlovcu i JU „Priroda“ uhvaćen je i obilježen s GPS/GSM ogrlicom mužjak risa s ciljem njegova telemetrijskog praćenja.

Ogrlica je programirana da nakon 52 tjedna (1 godina), automatski otpadne sa životinje, što se nedavno i desilo, a potvrdu da ris više ne nosi ogrlicu dobili smo putem snimaka foto zamki  predmetnog risa.  Nažalost tehnologija je ovaj puta zakazala, jer je GPS sustav (i VHF odašiljač) na ogrlici prestao raditi svega nekoliko mjeseci nakon obilježavanja risa istom, pa niti ne možemo locirati odbačenu ogrlicu na terenu.

Ris obilježen telemetrijskom ogrlicom (izgled ogrlice)

Telemetrijska ogrlica (izgled ogrlice)

Teško je reći gdje je ogrlica zaista otpala (jer se mužjak risa može kretati na teritoriju od 200-400 km²), no pretpostavljamo da je možda odbačena negdje na području fužinskih i mrkopaljskih šuma. Ukoliko netko na području Gorskog kotara (šumari, lovci, planinari, gljivari, biciklisti…) slučajno uoči ili nađe ogrlicu, molimo istu pokupiti i dojaviti informaciju Javnoj ustanovi „Priroda“ na broj telefona 051/352-400, ili na info@ju-priroda.hr.  Možda bude sreće…