Logotip - oblikovao Mladen Stipanović, Studio Smart 69

Pobjednici natječaja – prototipovi suvenira inspiriranih prirodnom baštinom

Priroda Novosti

Javna ustanova „Priroda“ 10. svibnja 2019. godine objavila je natječaj za osmišljavanje prototipa suvenira inspiriranih prirodnom baštinom za projekt „Centar za posjetitelje o velikim zvijerima“ sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Rok za prijavu radova bio je 8. srpnja 2019. Za nas u Ustanovi to su bila dva mjeseca iščekivanja paketića koji su nas podsjećali na božićne poklone koje ne smijemo otvarati, a za autore-kreativce to su vjerujmo bila dva poprilično radna i intenzivna mjeseca u osmišljavanju i izradi prototipa suvenira. Autori su uz svu dokumentaciju definiranu natječajem, trebali dostaviti Idejno i Izvedbeno rješenje te vizualnu prezentaciju suvenira – prototip uz tekstualno obrazloženje istog (ideja, opis izrade…) Detalje objave Natječaja možete pogledati OVDJE.

Do isteka roka za dostavu natječajne dokumentacije, u sjedište Ustanove pristiglo je 15 prijava – paketića označenih šiframa. Dana 16. srpnja članovi ocjenjivačkog suda sastali su se i pristupili ujedno prekrasnom, ali i teškom zadatku, a to je bilo otvaranje prijava prema redoslijedu zaprimanja, provjera kompletnosti dokumentacije te „ocjenjivanje“ dostavljenih vizualnih prezentacija prototipa suvenira.

Sama diskusija, analiza i ocjenjivanje pristiglih radova, vršena je temeljem kriterija navedenih u natječaju:

  • jedinstvenost i inovativnost;
  • korištenje motiva tri velike zvijeri te motiva prirodnih vrijednosti Gorskog kotara;
  • tehnička izvedivost i ekonomska pristupačnost;
  • visoka razina profesionalnosti izrade;
  • korištenje recikliranih i/ili prirodnih materijala.

Svi pristigli prototipovi suvenira uistinu su nas obradovali jer su pokazali velik trud autora, kreativne i lijepe ideje te je većina u potpunosti zadovoljavala sve navedene kriterije, no ipak za dodjelu nagrada članovi ocjenjivačkog suda stavili su fokus na dublju analizu kriterija jedinstvenosti i inovativnosti, povezanosti sa motivom velikih zvijeri i konkretnom upotrebom predmeta – suvenira.

Nakon dugotrajne rasprave, analize i diskusije jednoglasno je prevladalo mišljenje da se nagrada treba dodijeliti prototipovima suvenira koji su u prvu ruku inovativni, relativno novi, a opet primjenjivi i povezivi sa velikim zvijerima (i njihovom značaju) i koji će uz malo dorade i korekcija predstaviti jedinstveni suvenir Centra za posjetitelje o velikim zvijerima. Sastavljen je Zapisnik članova ocjenjivačkog suda te je donesena Odluka o odabiru nagrađenih radova.

Slika 1: prototip suvenira “Džepne zvijeri”

  1. Nagrada – novčani iznos od 15.000,00 kn neto dodijeliti će se za rad – prototip suvenira, prijavljen pod šifrom PB44 – „Džepne zvijeri“/Pocket beasts. Suvenir je zamišljen kao igračka za slaganje koje portretira tri velike zvijeri, a rezultat su simpatične jedinstvene figurice koje se mogu koristiti u edukativnom programu i storytellingu Centra. Džepne zvijeri rad su autorice Hane Vrca, tima Kuna zlatica, pravne osobe Martes martes d.o.o. Ovaj rad svakako je iskočio među ostalima s obzirom na razinu profesionalnosti i izvedbe rješenja, ali i mogućnosti daljnjeg razvoja i primjene u smjeru izrade video-animacija. Likovi mogu oživjeti i u vidu izrade aplikacija ili mobilnih igara te suvenir sam po sebi predstavlja spoj jedinstvenog dizajna, prirodnog materijala, klasične edukativne mape, slaganja oblika, ali s mogućnošću primjene u modernoj tehnologiji.

Slika 2. Prototip suvenira “papirnate maske” velikih zvijeri

  1. Nagrada – novčani iznos od 10.000,00 kn neto dodijeliti će se za rad – prototip suvenira prijavljen pod šifrom 43JĐ – papirnate maske velikih zvijeri (smeđi medvjed, euroazijski ris i sivi vuk). Suvenir je zamišljen kao edukativni materijal iz kojeg se izrađuje vlastita maska s motivom velikih zvijeri. Također, može se koristiti u edukativnom programu i storytellingu Centra. Maske su rješenje autorice Jelene Đorđević, vlasnice obrta CMYK. Ovaj suvenir orijentiran je većim dijelom na edukativni učinak i u uključenost djece u aktivnu izradu maske te je njegova primjena više usmjerena na mlađi uzrast.

Slika 3. Prototip suvenira “Balantežarac”

  1. Nagrada novčani iznos od 5.000,00 kn neto dodijeliti će se za rad – prototip suvenira prijavljen pod šifrom 76ML – „Balantežarac“. Suvenir je zamišljen kao društvena igra balansiranja – ravnoteže s edukativnom komponentom – poukom o značaju velikih zvijeri za održavanje prirodne ravnoteže u ekosustavu. Igra se može koristiti u edukativnom programu Centra, kao i izvor zabave u obiteljskom i prijateljskom okruženju doma. Društvena igra rješenje je autora Marka Burića. S obzirom da ljubav prema igri općenito dijele sve generacije, ipak primjenu vidimo kod svih uzrasta. Moramo priznati da je i nama bilo izazovno i zabavno testirati ovu igru.

Naravno, u ovom procesu jednako su nam dragocjeni i svi ostali prijavljeni prototipovi suvenira te se iskreno nadamo da će se i oni naći na policama buduće suvenirnice Centra jer dakako osim biološke raznolikosti preferiramo i raznolikost u drugim aspektima života i poslovanja. Veselimo se ostvariti suradnju sa svim prijavljenim autorima i kreativcima. Iako smo mogli dodijeliti samo tri nagrade (a odabir je uistinu bio težak proces) iskreno zahvaljujemo i čestitamo svima koji su sudjelovali i kreirali prekrasne radove: Renata Rupil, Feručo Šturman, Leo Kirinčić, Valentina Mesarić (VALABU, obrt za proizvodnju ukrasnih predmeta i suvenira), Sandra Ban, Bojan Marušić, Ivana Miolin Barić, Udruga Goranske vunarice, Martina Perkušić (Obrt za dizajn “Defign”)!