grm

Ruj – dekorativni grm kamenitih staništa

Priroda Flora, Grad-selo, Novosti, Zanimljivosti

Ruj, rujevina (Cotinus coggygria Scop.)

Sinonim: Rhus cotinus L.

Porodica: vonjače (Anacardiaceae)

Ruj je grm (ponekad manje stablo), osobito atraktivan u vrijeme cvatnje, zatim i u vrijeme sazrijevanja plodova (sl. 1) i u jesen kad se listovi oboje živim, rujnim, crvenim, ljubičastim ili žutim bojama. Razmrvimo li list, ali i koru ili mladu grančicu među prstima oni ispuštaju snažan, rezak, aromatičan miris. Prema ovom svojstvu možemo lakše prepoznati da se radi o ruju, čak i zimi kad su grmovi bez listova.

Sl. 1. Grm ruja dekorativan je u vrijeme sazrijevanja plodova (foto: M. Randić)

Sl. 2. Prepoznatljivi listovi ruja (foto: M. Randić)

Sl. 3. Peraste dlakave izrasline na cvatu ruja razvijaju se u vrijeme sazrijevanja plodova (foto: M. Randić)

Ruj je čest u biljnim zajednicama na osunčanim, kamenitim i šumskim staništima submediterana. Prepoznaje se i po okruglastim listovima (sl. 2) koji su na površini prevučeni tankim slojem voska pa se nakon kiše na njima zadržavaju okrugle kapi vode. U proljeće žućkaste sitne cvjetiće skupljene u cvatove redovito posjećuju raznolike vrste kukaca. Nakon što biljka ocvate u cvatu u kojemu se počinju zametati plodovi, oblikuju se brojni sitno-perasti ogranci koji vjerojatno pomažu rasprostiranju plodića vjetrom (sl. 3).

Na pojedinim zelenim površinama riječkog područja mogu se pronaći samonikli grmovi ruja, a neki primjerci dekorativnih kultivara trajno purpurnih listova (koji su tako purpurno obojeni i tijekom vegetacijske sezone, a ne samo u vrijeme jesenskog rujenja, tj. prije opadanja listova!) ovdje se u novije vrijeme i sade.

M. R.