patka

Divlja patka (Anas platyrhynchos)

Priroda Fauna, Priroda

Divlja patka je ptica iz reda guščarica (Anseriformes), porodica patke (Anatidae). Naša je  najpoznatija i najzastupljenija patka, predak domaće patke.

Svrstava se među patke plivarice koje se hrane površinski na jezerima, rijekama i plićim vodama, uglavnom gnjureći naglavce u vodu s „guzom“ u zraku, bez zarona koji je pak karakterističan za patke ronilice. Odličan je pak plivač, zahvaljujući plivaćim kožicama između prstiju, a spretan je i letač koji s površine može uzletjeti vertikalno, bez potrebe za zaletom.

Sl. 1. Vertikalni uzlet divljih patki (Foto: E. Vuleta)

Kod divljih pataka izražen je spolni dimorfizam što po izgledu čini nezamjenjivim mužjaka i ženku. Perje mužjaka različitih je boja. Glava i vrat su sjajno zeleni, bijeli prsten razdvaja vrat od trupa. Perje na leđima je tamnosivo, na trbuhu svijetlosivo, a oko zatka je crno. Ženka ima perje smeđe boje s crnosmeđim pjegama. Glava i vrat su tamnosmeđi s jasnom još tamnije smeđom prugom preko oka. Repno perje u oba spola je kratko. Kljun je plosnat, u mužjaka je uglavnom čisto žuti, u ženke je pak crno-narančasti.

Sl. 2. Ženka divlje patke, mužjak se nazire u pozadini (Foto: E. Vuleta)

Ipak, u jednom kratkom razdoblju u godini i mužjak i ženka će izgledati slično. Naime, tijekom ljetnog mitarenja mužjak divlje patke istodobno „mijenja“ sva tri letna pera pa 3 – 4 tjedna ne može letjeti. Za to vrijeme mužjak će privremeno dobiti ruho slično ženkama.

Perje divlje patke je hidrofobno, stalno ga podmazuje masnim izlučevinama trtične žlijezde. Ptica masne izlučevine raznosi kljunom po perju na cijelom tijelu, što posljedično kod divljih pataka (pogotovo kod mužjaka) daje dojam djevičanske čistoće i sjaja.

Sl. 3. Mužjak divlje patke u svom punom sjaju  (Foto: E. Vuleta)

Spolnu zrelost divlje patke postižu već u prvoj godini života i uglavnom se gnijezde jednom godišnje u razdoblju od ožujka do svibnja, uvijek u blizini vode. Ženka u gnijezdu skrivenom u travi, ispod grma, u duplji, pa čak po mogućnosti i u umjetnim košarama snese do 15 jaja na kojima sjedi 27-28 dana. Izlegle pačiće ženka već drugog dana prati do vode. Nakon 50-60 dana pačići mogu već letjeti te postaju samostalni.

E.V.