biljka

Sase nakon snijega

Priroda Flora, Novosti, Zanimljivosti

 

Sl. 1. Natura 2000 lokalitet Krmpotsko nakon otapanja snijega (foto: Marko Randić)

U Natura 2000 području Krmpotsko iznad Klenovice nedaleko Novog Vinodolskog već procvjetale sase našle su se zatrpane snježnim pokrivačem debelim 15-tak centimetara (vidi: https://ju-priroda.hr/2021/03/jos-o-sasama-u-proljece-2021-godine/ ).

Sl. 1. Sasa je nakon “prezimljavanja” cvjetnog pupa pod snijegom nastavila s cvatnjom (foto: Elvis Vuleta)

Sl. 2. Cvijet sase nakon sniježnih neprilika dobio je ponešto sparušen izgled i boju (foto: Elvis Vuleta)

Nakon što se snijeg otopio sase su nastavile s cvatnjom. Jedan je dio primjeraka snijeg dočekao u fenofazi izdanaka s nerastvorenim cvjetnim pupovima, a oni, zaštićeni dugačkim svilenastim dlakama, čini se da su dobro podnijeli iznenadne snježne uvjete.

Sl. 3. Sase nakon povlačenja snijega (foto: Elvis Vuleta)

Onaj drugi dio sasa, koje su prije snijega već uvelike bile u fenofazi cvatnje, pretrpio je zamjetna oštećenja na listovima ocvijeća i takvi su primjerci sparušenog izgleda.

U pojedinim se je slučajevima lijepa ljubičasta boja cvjetova u cvjetovima oštećenim snijegom i hladnoćom promijenila u neuglednu smećkastu, što, među starom zimskom travom i još smeđom sasušenom okolnom vegetacijom, otežava pronalaženje pojedinih jedinki sase na terenu i otežava procjenu brojnosti, a to je bio jedan od osnovnih ciljeva ovog našeg ranoproljetnog obilaska.

M. R.