konji na paši na snijegu

Još o sasama u proljeće 2021. godine

Priroda Flora, Novosti, Zanimljivosti

Sase pod snijegom

Rano je proljeće vrijeme kada je potrebno obići lokalitete velecvjetne sase kako bi se dobio uvid u stanje populacije. Na lokalitetu istočno od brda Kamenjak u zaleđu Rijeke prvi cvijet velecvjetne sase zabilježili smo (2021. godine) 27. veljače. Taj je cvatući primjerak bio jedini potpuno rascvjetani od nekoliko primjeraka koje smo uspjeli opaziti među travom uskolisnom šašikom na nedalekom travnjaku. Oni nerascvjetani su bili u stanju „kosmatih cvjetnih pupoljaka“, koje smo zbog sličnosti dlakavog zaštitnog omotača s raskuštranim i vrlo čupavim krznom za naše „interne potrebe“ označavanja ove osebujne fenofaze prozvali jednostavno „mačići“.

Sl. 1. Sase među travom uskolisnom šašikom na lokalitetu istočno od Kamenjaka (foto: M. Randić)

Svi pronađeni „mačići“ još su bili šćućureni među travom jer je na tim mikrolokalitetima, (i) u vrijeme našeg posjeta puhala vrlo snažna bura. Znakovito je da je taj jedini opaženi rascvjetani primjerak pod Kamenjakom bio u relativnoj zavjetrini pri dnu plitkog dolca i u travnjačkoj zajednici fizionomski različitoj od zajednice uskolisne šašike na vjetrometini.

Sl. 2. Rascvjetana sasa (foto: M. Randić)

Istog dana (27. veljače 2021.), na drugom važnom lokalitetu koji smo obišli ovog proljeća – na brdu Zebar iznad Vinodola, rascvjetanih sasa bilo je mnogo više, ali je i „mačića“, tj. nerascvjetanih primjeraka bilo mnogo.

Sl. 3. Snijeg na lokalitetu Krmpotsko s rascvalim grmom drijena; sase prekrivene snijegom čekaju bolja vremena kako bi nastavile s cvatnjom (foto: Ivana Rogić)

Nekoliko dana kasnije, 4. ožujka 2021. godine, na padinama brda Zebar rascvjetanih primjeraka bilo je na stotine. Čak su i neki izletnici – biciklisti došli promatrati prizor i fotografirati sase. Kako su se sase brzo rascvjetavale, a u svega nekoliko dana s lijepim vremenom rascvalo ih se na stotine, bilo je planirano obići i treći važan lokalitet – Krmpotsko blizu granice s Ličko-senjskom županijom. Terenski obilazak ovog lokaliteta ostvaren je 13. ožujka 2021. godine. Umjesto rascvjetanih sasa na lokalitetu je bilo 15-tak centimetara snijega, a na mjestima zapuha i više. Pretpostavljamo da su sase i na ovom lokalitetu već u znatnoj mjeri bile rascvjetane (prije snježnog nevremena) te da je zaštitni rutavi omotač dugačkih dlaka na pupovima, cvjetovima i stabljikama vjerojatno u ovakvim snježnim uvjetima sasama odlično poslužio.

M. R.