Sretan Dan bioraznolikosti! Gradimo budućnost za (sav) život!

Priroda Novosti

Od 1993. godine 22. svibanj planetarno se obilježava kao „DAN BIORAZNOLIKOSTI“ pa u tom duhu i mi nastojimo svake godine dati doprinos promoviranju bioraznolikosti i osvješćivanju šire javnosti o problemima koje gubitak bioraznolikosti posljedično izaziva. Naša najdragocjenija valuta, besplatno gorivo za život… Najvažnija i najhitnija doživotna investicija za (živu) budućnost jest BIORAZNOLIKOST. Ona je temelj funkcioniranja ekosustava čije usluge svakodnevno koristimo. Ona oblikuje naš okoliš, prirodu u kojoj volimo boraviti. Ove godine moto obilježavanja dana bioraznolikosti jest „Gradimo zajedničku budućnost za sav život“ Da, razvijajmo se! Da, učimo i napredujmo! Da, gradimo i stvarajmo radna mjesta… Da, ali na način da ne uništavamo sami sebe i brojne druge vrste, na način da prirodu trošimo skromnije i pametnije.

Mnoštvo je načina kako malim promjenama u vlastitom ponašanju ili načinu života ipak možemo pomoći, prvenstveno ekosustavu, a posljedično i bioraznolikosti. Službena stranica Sekretarijata Konvencije o biološkoj raznolikosti donosi listu 22 stvari koje svatko od nas može napraviti (s najvećom nadom da će svatko od nas barem jednu napraviti) https://www.cbd.int/idb/activities/22actions-public-wwf.pdf

Ako slučajno 22. svibnja u nedjelju kupite Novi List, unutra će biti prilog na dar čitateljima s temom bioraznolikosti travnjaka Primorsko-goranske županije.. To je mali zajednički doprinos Javne ustanove Priroda i Novog Lista obilježavanju ovog značajnog i velikog dana… Osim toga, izradili smo i jedan promotivni plakat ususret Danu bioraznolikosti … A ako vam se baš jako sviđa (i odgonetnuli ste zajednički nazivnik fotografija na plakatu) i želite ga imati doma na zidu, javite nam!