Paukovi roda Pisaura

Priroda Fauna, Novosti, Priroda, Skriveni svjetovi, Zanimljivosti

Paukovi iz roda Pisaura nose zajedničko englesko ime „Nursery web spiders“. Zašto takav neobični naziv? Ako početkom ljeta prošetate prirodom (ili možda zavirite u vlasti povrtnjak poput mene) možete uočiti kupolasta gnijezda od paučine koja se drže na vegetaciji. Paučica na slici odlučila je gnijezdo saviti oko cvijeta stolisnika (Achillea millefolium) koji raste u gredici s češnjakom.

Slika 1. Gnijezdo s paučićima i majka koja stražari u pozadini

Pauci roda Pisaura na prvi su pogled slični paucima vučjacima (Lycosidae). Pauci obje skupine su lovci koji aktivno tragaju za plijenom i ne koriste mreže za lov.  Razlika je, stručnjacima naravno, očita. Za nas malo manje stručne možda je moguće uočiti da pauci vučjaci, pokraj nekoliko manjih očiju imaju i imaju dva velika oka, dok su kod roda Pisaura sve oči jednake veličine. Pauci vučjaci se uglavnom drže tla, a Pisaure osvajaju visine. Dakle nalazimo ih u grmlju i visokoj travi.

Određene vrste roda Pisaura, poput vrste Pisaura mirabilis koja dolazi i u Hrvatskoj, imaju zanimljivu tehniku parenja. Ženke ponekad vole pojesti mužjaka nakon parenja (na taj način dobivaju dodatnu energiju za proizvodnju potomstva). Kako bi joj se „umilio“ i povećao svoje šanse preživljavanja, mužjak prije parenja ženki donosi svadbeni dar, najčešće kukca umotanog u svilu. Ponekad mužjak pokuša prevariti ženku i donosi joj „lažni dar“ – nejestivi predmet zamotan u svilu. Ta prevara bi mogla umanjiti njegove šanse za uspješno parenje.

Za vrijeme parenja mužjak drži jednu nogu na daru u slučaju da se ženka predomisli i odluči pobjeći ili ga pojesti. U slučaju da ženka odluči pobjeći, mužjak koristi zanimljivu tehniku nazvanu tanatoza – pravi se mrtav! Ispruženih udova beživotno leži držeći se za dar dok ga ženka odnosi. U trenutku kada ona zastane, mužjak čudesno uskrsne iz mrtvih i pokušava nastaviti s parenjem. Primijećeno je da ta tehnika podiže njegov uspjeh u parenju s 30% na visokih 85%.

Slika 2. Pauk roda Pisaura ispod kojeg naziremo vrećicu s jajima

Nakon uspješnog parenja ženka nosi vrećicu s jajima u svojim čeljusnim kliještima – helicerama (za razliku od pauka vučjaka koji vrećicu s jajima nose na predivim žlijezdama). Kada je vrijeme da se mali paučići izlegnu, ženka im svija gnijezdo koje zatim predano čuva. Paučica će braniti svoje leglo sve dok ne krenu svaki svojim putem nakon prvog presvlačenja…

Sretno male Pisaure! Obranite mi povrtnjak od raznih napasti!

SS