Sretno Valentinovo… i „Ljubavne (ne)zgode smeđe žabe“

Priroda Novosti

Dana 2. veljače 2024. smo se pridružili cijelom svijetu u obilježavanju Dana vlažnih staništa i istaknuli smo značaj malih vodenih tijela (MVT) za sveukupnu faunu nekog područja. Današnji glavni akter – žaba smeđa krastača svojim životnim navikama i nije toliko vezana uz prisutnost vodenih tijela, bar ne većinu godine. No, jedan kratki dio godine opstanak vrste ovisi o postojanju vodenih tijela, pa su MVT  od životne važnosti u doba parenja koje započinje u rano proljeće, a i ranije nakon blagih zima. Dakle, bez vode, ljubavni život ove vrste nije moguć.

Mužjak i ženka smeđe krastače (Bufo bufo) u ampleksusu (foto: Sunčica Strišković)

Nakon što provede zimu hibernirajući najčešće zakopana u nekoj kaljužici, šumskom tlu, rupi ispod lišća, čim zatopli, i čim se razbudi… jedna joj je stvar na pameti… Koja???? Pa voda, jer se tamo zbiva ona 2. stvar koja joj je na pameti, a to je razmnožavanje i nastavak vrste. Mužjak čim ugleda ženku, skoči na nju i čvrsto se zaljubi… ovaj priljubi, u pozi koju nazivamo ampleksus. Za čvršće priljubljivanje mužjacima služe palčani žuljevi i uz svoju se dvostruko veću „partnericu“ stisnu poput priljepka.

Ukoliko je ovaj romantični susret započeo već negdje u šumi, ženka će mužjaka tegliti na leđima sve do lokve. Može se dogoditi da putem na nju nasrće i još mužjaka, pa nije rijetkost da ih neke dionice puta tegli i više komada na leđima. Sve dok se ovaj „sukob“ među mužjacima ne riješi… glasanjem. Ne izražavanjem mišljenja, već glasovnim sposobnostima. Kada pronađu svoju lokvu ili baru koju su zajedničkim naporima tražili, ostaju tako priljubljeni neko vrijeme plivati u lokvi.  Sve dok u konačnici ženka ne položi tisuće jajašaca, a mužjak da svoj skromni doprinos (ovoj kratkoj ljubavnoj vezi) i oplodi ih.

Biti velika i snažna za ženku je pitanje preživljavanja. Za ovaj kompleksan i specifičan ljubavni ritual nošenja, i probijanja prema cilju (opstanak vrste) potrebna je veličina i snaga (ženke). U tom osjetljivom razdoblju spolni je nagon mužjaka na vrhuncu i nije rijetkost  da na ženku „putem“ nasrne i više mužjaka, tvoreći formaciju koja doslovce nalikuje na loptu, a što za posljedicu može dovesti do gušenja ženke.  Uza svu tu veličinu i snagu ženki, katkad vrijedi ona „Ljubav je slijepa“. Naime, mužjaci u svom spolnom zanosu znaju kompletno izgubiti razum (i sve osjete) jer  zaljub… priljube se i uz nakupine blata, štap, ili na koje već predmete naiđu.

IR