dekoracija

Proslava Međunarodnog dana bioraznolikosti u gradu Cresu

Prospekt Novosti

Sl. 1. Masmalići – veseli šumski duhovi, izrađeni od creske vune u udruzi “Ruta”, doprinijeli su posebnom ugođaju prezentacije knjige

Dana 24. svibnja 2011. godine, u Kulturnom centru Susajda u gradu Cresu, održana je vrlo zanimljiva i poučna predstava pod nazivom “Živ, živ, živ”, u kojoj su glumci dječjeg kazališta “Tvornica lutaka” na zoran način predočili probleme s kojima su suočene životinje i njihova staništa na području Primorsko-goranske županije. Nakon predstave upriličena je promocija knjige “Biološka i krajobrazna raznolikost Primorsko-goranske županije u djelima Dragutina Hirca“, kojoj je nakladnik Javna ustanova “Priroda”.

U povodu promocije knjige uvodnu riječ održali su dožupanica, gospođa Nada Turina Đurić i gradonačelnik Grada Cresa, gospodin Kristijan Jurajko. O knjizi su govorili ravnateljica Javne ustanove “Priroda”, gospođa Sonja Šišić i glavni urednik gospodin Pino Tuftan, naš istaknuti “hircolog”, koji je već uredio nekoliko knjiga o Dragutinu Hircu.

U knjizi je prikazan izbor iz tekstova Dragutina Hirca. Oni su nastali na temelju brojnih njegovih ekskurzija po gotovo svim predjelima današnje Primorsko-goranske županije. Danas su nam ti tekstovi neobično dragocjeni i zanimljivi, jer Hirc prepoznaje i piše o prirodnim vrednotama na području Primorsko-goranske županije, kakve su bile pred više od stotinu godina. Iako u današnje vrijeme većina njih još postoji, neke od njih bivaju uništene, nažalost, često i zbog neznanja ili nepažnje. Jedna od zanimljivosti, koju je Hirc otkrio upravo na otoku Cresu, posebna je svojta ljubičice – Hirčeva ljubičica. Njoj i Hircu u počast, gospodin Blaž Stolnik – prvak svjetskog prvenstva u kreiraju koktela 1979. godine, kreirao je koktel s njezinim nazivom, koji je poslužen nakon prezentacije knjige. Prostoriju Kulturnog centra Susajda za ovu je prigodu dekorirala dizajnerica i predsjednica creske udruge “Ruta”, gospođa Vesna Jakić.

Marko Randić


Sl. 2. Korice knjige “Biološka i krajobrazna raznolikost Primorsko-goranske
županije u djelima Dragutina Hirca”