radionica bioraznolikosti

Obilježen međunarodni Dan biološke raznolikosti

Prospekt Suradnja sa školama

Na konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeirou 1992. godine, 157 zemalja svijeta, među kojima i Hrvatska, potpisalo je Konvenciju o biološkoj raznolikosti (The Convention on Biological Diversity – CBD). Konvencija postavlja okvire globalne zaštite biološke i krajobrazne raznolikosti. Temeljni joj je cilj očuvanje i unaprjeđenje ukupne biološke raznolikosti Zemlje, te osiguranje održivog korištenja prirodnih dobara, kao zalog opstanka budućih naraštaja. U cilju podizanja javne svijesti o važnosti očuvanja biološke raznolikosti, Ujedinjeni narodi su 1993. godine proglasili Međunarodni dan biološke raznolikosti koji
se obilježava svake godine 22. svibnja kao spomen na datum usvajanja teksta Konvencije o biološkoj raznolikosti (22. svibnja 1992.).

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana biološke raznolikosti jest biološka raznolikost mora i priobalja. Na tu temu održana je i radionica sa učenicima šestih razreda Osnovne škole Kostrena. Nakon uvodnih predstavljanja i pozdrava predstavnika Općine i Turističke zajednice Kostrena, te JU Priroda i DZZP-a, događanja su započela predavanjem na temu Morske ptice koje je održao Andrej Radalj iz udruge “Jezero”. Uslijedile su interaktivne igre o biološkoj raznolikosti Jadranskog mora, a radionica je privedena kraju kratkometražnim dokumentarnim filmom “Veličanstvena plastična vrećica”.


Sl. 1. Slaganje puzzli sa morskim organizmima (foto: Andrej Radalj)

Opstanak morskih i priobalnih ekosustava od neprocjenjive je prehrambene, duhovne, društvene i vjerske važnosti kako za obalne zajednice tako za cjelokupno čovječanstvo. Velik dio farmaceutske industrije ovisi o morskim resursima, 15 % svih životinjskih proteina kojih unosimo hranom porijeklom je iz mora, a 50 % kisika koji udišemo proizvode sićušne planktonske alge. Život na Zemlji razvio se u praoceanima i neraskidivo je vezan uz oceane. Sa sve boljim poznavanjem morskih ekosustava pojavljuju se nova rješenja za prijetnje kojima su izloženi. Upravo sa ciljem povećavanja interesa i boljeg poznavanja mora i priobalja organizirana je i ova radionica.

Patrik Krstinić


Sl. 2. Igranje memo igre (foto: Andrej Radalj)


Sl. 3. Postavljanje životinja u njihov životni prostor (foto: Andrej Radalj)