igraonica zaotvorenje Lokvarke

Obilježavanje 100 godina od prvog turističkog uređenja špilje Lokvarke (1912. – 2012.)

Prospekt Događanja, Špilje

Lokvarka, “najljepša špilja hrvatskog krasa” i najdublja turistički uređena špilja u Hrvatskoj otkrivena je 1911. godine. Samo godinu dana nakon otkrića uređena je za posjetitelje (već 1912. godine!). Putovi u špilji obnovljeni su 1935. godine kada je špilja i prvi put elektrificirana, a zatim su 1961. i 1974. godine ponovo uslijedili radovi na obnovi i poboljšanju infrastrukture za posjetitelje. U novije vrijeme, na inicijativu Primorsko-goranske županije i Javne ustanove Priroda, zbog dotrajalosti, pokrenute su sveobuhvatne aktivnosti na rekonstrukciji infrastrukture u špilji. Pripremljena je projektna dokumentacija i uz financijsku pomoć Općine Lokve (1.000.000,00 kuna) te sredstava Primorsko-goranske županije (400.000,00) kuna obavljena je 2009. godine kompletna izmjena 3. stepeništa koje je bilo u najlošijem stanju i predstavljalo je prijetnju sigurnom posjećivanju.

Javna ustanova Priroda kandidirala je potom prema nadležnom Ministarstvu projekt potpunog uređenja špilje Lokvarke s mogućnošću financiranja iz zajma Svjetske banke. Projekt je prihvaćen i tijekom 2012. godine realizirana je izmjena preostalih sekcija stepeništa – tj. 1. i 2. stepeništa kao i svih starih elektroinstalacija i rasvjetnih tijela. Cijela konstrukcija stepeništa, gazišta i pripadajuće ograde sada su izrađeni od nehrđajućeg čelika, ugodna su za kretanje i lakše razgledavanje špilje. Također, promijenjene su sve elektroinstalacije i rasvjetna tijela, koja su zamijenjena ne-invazivnom hladnom rasvjetom, koja sprječava zagrijavanje špilje. U cijeli sustav integrirana je i “panic” rasvjeta koja se, ukoliko dođe do nestanka električne energije, aktivira i omogućava siguran izlaz iz špilje. Na špilji su zamijenjena i ulazna vrata, izrađena od nehrđajućeg INOX-a i konstrukcijski prilagođena nesmetanom letu šišmiša (“Bat-friendly door”). Predmetna investicija iznosila je ukupno 1.600.000,00 kn uključujući PDV, a u potpunosti je financirana sredstvima zajma Svjetske banke.


Sl. 1. Učenici OŠ Rudolfa Strohala Lokve živopisnim uprizorenjima legendi o mitskim bićima lokvarskog kraja doprinijeli su posebnom ugođaju na svečanosti ponovnog otvaranja špilje; na ulazu u špilju, obučene u slikovite nošnje, posjetitelje dočekuju Rožice Primorsko-goranske županije. (foto: Sunčica Strišković).

Završetak radova poklopio se s obilježavanjem stote godišnjice prvog turističkog uređenja špilje, kao i s nizom aktivnosti obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša. Dana 8. lipnja 2012. godine špilja je svečano otvorena za ponovno posjećivanje. Na svečanosti su brojnim nazočnim uzvanicima i posjetiteljima prigodnu riječ uputili ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode, gospodin Davorin Marković, obnašatelj dužnosti Župana, gospodin prof. dr. sc. Vidoje Vujić, načelnik Općine Lokve, gospodin Anton Mihelčić te ravnateljica Javne ustanove Priroda, gospođa mr. sc. Sonja Šišić. Svečanost je uveličao zbor KUD Delnice s nekoliko prigodnih i nadahnutih pjesama. Posebnom “špiljskom i šumskom” ozračju doprinijeli su uprizorenjem legendi o mitskim bićima lokvarskog kraja učenici Osnovne škole Rudolfa Strohala Lokve. Na završetku svečanosti, kratak govor uputila je nazočnima i učenica 5. razreda OŠ Lokve, Doris Bilokapić, pra-praunuka Jakova Bolfa Talijanetova koji je 1911. otkrio špilju te je rezanjem vrpce otvorila špilju za posjete.