igraonica za dan okoliša

Obilježen Svjetski dan zaštite okoliša (5. lipnja 2012.)

Prospekt Događanja, Suradnja sa školama

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, 5. lipnja 2012., Društvo naša djeca Mali Lošinj u suradnji s Osnovnom školom Mario Martinolić Mali Lošinj i Javnom ustanovom Priroda održali su terensku eko-radionicu pod nazivom “Koliko vrsta ima na jednom metru četvornom?”. Pripremne radnje čišćenja park-šume, koje su tijekom mjeseca svibnja na lokaciji planiranog arboretuma Ambroza Haračića odradili odrasli volonteri Društva naša djeca Mali Lošinj omogućile su lakši ulazak u prostor. Potrebno je istaknuti da je akcija čišćenja omogućena i uz svesrdnu organizacijsku i logističku potporu nekolicine građana-dobrovoljaca, Šumarije Mali Lošinj, Vodovoda i čistoće Mali Lošinj, Vatrogasne postrojbe Mali Lošinj i Grada Mali Lošinj, a dobivene su i sve potrebne dozvole za aktivnosti u zaštićenom području. Na taj način stvoreni su uvjeti, na tom specifičnom, ali jako zapuštenom lokalitetu Park-šume, koji je bio obrastao gustom i gotovo neprohodnom šikarom, da 50-tak djece, učenika 2. i 6. razreda i njihovih nastavnika iz OŠ Maria Martinolića pristupe određivanju broja vrsta biljaka i životinja na nekoliko ploha od jednog metra četvornog. Od 16 do 20 vrsta biljaka bio je maksimalan broj vrsta biljaka na jednom metru četvornom dobiven tijekom ove radionice i ukazuje na razmjerno vrstama bogatu sredozemnu zajednicu. Ovi podaci od neposredne su koristi pri nužnim istraživanjima koja prethode planiranju i formiranju zamišljenog arboretuma.


Sl. 1. Učenici OŠ Maria Martinolića Mali Lošinj određuju i pomoću papirnatih zastavica bilježe broj biljnih vrsta na jednom metru četvornom u Park-šumi Čikat.

Dana 6. lipnja 2012. održana je na plaži Kostanj u Rijeci druga terenska radionica “Koliko vrsta ima na jednom metru četvornom?”. Radionica je održana u sklopu svečanosti podizanja Plave zastave, koju je organizirao Grad Rijeka. Povod za radionicu je ukazivanje na vrijednosti koje ovo riječko obalno područje ima za očuvanje lokalne bioraznolikosti. Sudjelovali su Mladi čuvari okoliša Društva naša djeca Rijeka i to učenici iz Osnovne škole Srdoči te učenici Ugostiteljske škole Opatija, kao i njihovi profesori. Radionica je jednostavno zamišljena, tako da je mogu provoditi razni uzrasti djece bez mnogo prethodnih priprema i znanja.
Iako je prostor plaže Kostanj ljudskom rukom znatno utjecan, pronašli smo djelić prirodnog stjenovitog travnjaka, koji se razvija između pojasa rasprskavanja valova i ruba šume. Na njemu buja obilje autohtonih vrsta biljaka i lišajeva uz nekoliko zanimljivih vrsta životinja. Na jednom metru četvornom mladi čuvari okoliša popisali su i zastavicama obilježili 16 vrsta biljaka cvjetnica, jednu mahovinu, jedan lišaj i 3 životinjske vrste. Učenicima ugostiteljske škole posebno smo ukazali na nekolicinu biljaka koje se mogu koristiti kao ljekovite, začinske i prehrambene biljke.

Marko Randić


Sl. 2. Mladi čuvari okoliša iz OŠ Srdoči i Ugostiteljske škole Opatija tijekom aktivnosti određivanja biljnih i životinjskih vrsta na plaži Kostanj.


Sl. 3. Podizanje plave zastave na plaži Kostanj: radionica o bioraznolikosti dokazala je da unatoč tome što se plaža nalazi u gradskom području još obiluje raznolikošću biljnih i životinjskih vrsta.