Biljka

Upoznavanje bilja i životinja na lokaciji "šumskog vrtića" na Drenovi

Prospekt Kutak, Suradnja sa školama

Drenova se polako pretvara u prvi riječki “zeleni kvart”. Uz uređenje područja oko drenovske “lokvice” i kreiranja prostora za edukaciju o lokalnom ekosustavu nastoji se realizirati projekt “Čudnovata šuma”. Označit ćemo biljne vrste koje čine “Šumski vrt” (dren, glog, akacija, šipak, kupina, divlja šparoga, metvica…) namijenjen igri i edukaciji djece. U suradnji s dječjim vrtićem Drenova očekujemo i skoru realizaciju “Čudesne staze” te uspješnog provođenja pilot projekta “Šumskog vrtića”.

Sl. 1. Djeca iz dječjeg vrtića Drenova upoznaju se s različitim kakvoćama opipa listova biljaka i raznolikim životinjicama što žive na listovima (foto: S. Katana).

Tijekom mjeseca svibnja napokon se ostvaruje i neposredna “terenska” suradnja s dječjim vrtićem na Drenovi. S udrugom “Zona 00”, početkom svibnja, za pedesetak djece dobi 3-6 godina iz Dječjeg vrtića Drenova održana je radionica u prirodi. Istraživao se (svim raspoloživim osjetilima!, sl. 1.) biljni i životinjski svijet oko lokvice u zoni “Šumskog vrtića”.

Naučili smo koji je najvažniji grm/stablo na Drenovi, po čemu je mjesec svibanj dobio ime (sl. 2.), kako razlikovati svib od drijena, kako se razlikuju pauci od kukaca, zašto su neki kukci zelene boje, (a buba-mare živahno obojene), što su i kako izgledaju lisne uši, čime se hrane gusjenice leptira, kako izgleda šparoga, a kako veprina, kakav je okus pelina, čemu služe trnovi kod divlje ruže i kupine i još mnogo zanimljivih i očaravajućih stvari iz prirode.

Sonja Katana (Zona 00) i Marko Randić (JU Priroda)

Sl. 2. Mjesec svibanj dobio je ime po cvjetovima sviba (foto: M. Randić)