smetlar čisti ulice sa bodljikavom veprinom

Crtica o bodljikavoj veprini na Libruniji

Prospekt Flora, Zanimljivosti


Sl. 1. Ovogodišnji biljni motiv na božićno-novogodišnjim čestitkama Grada Opatije je bodljikava veprina (kolorirani crtež: Nikola Tojaga, suradnik JU “Priroda”)

Bodljikava veprina (Ruscus aculeatus) je vazdazeleni grmić koji često raste u gustim sastojinama po primorskim šumama. Mnogo ga ima u našim zaštićenim šumama – Glavotoku (otok Krk) i na otočiću Košljunu te u nekim područjima ekološke mreže Natura 2000. Kad se pri obilasku terena moramo provlačiti kroz gustiš veprine često to dobro i zapamtimo jer nas po nogama, čak i kroz odjeću, znaju izbosti bodljasti vršci njenih nepravih listova (filokladija) koji su kruti i kožasti. Stabljike i nepravi listovi veprine su, međutim, i vrlo dekorativni, pa se na nekim mjestima mnogo režu u prirodi i koriste se kao dekoracija u cvjećarstvu. Posebnu draž biljci daju žarkocrvene bobe koje na filokaldijima ostaju čitave zime.

Tko se u prirodi (još) nije susreo s bodljastim grmićima veprine, a želio bi vidjeti i naučiti kako veprina izgleda, preporučamo da posjeti drevni i neobično slikoviti akropolski gradić Veprinac iznad Opatije. U okolnim šumama veprina raste u izobilju, u velikim skupinama koje se ne mogu promašiti, pa je i gradić Veprinac, vjerojatno, nazvan po toj dekorativnoj biljci.

Veprina je od davnine na cijeni kao ljekovita biljka. Moderna znanost iz nje je izolirala mnoge korisne ljekovite tvari, a neke od njih su, primjerice, ruskogenin i neuroruskogenin (=steroidosapogenini), koje veću koncentraciju postižu u podanku biljke. Zato podanak veprine od davnine služi kao djelotvoran diuretik.

I jedna mala etnobotanička zanimljivost vezana je uz veprinu – osobito na Liburniji! Dok se metle čistača ulica posvuda u PGŽ izrađuju od tankih grana crnog graba (u primorju) ili breze (u “kontinentu”), na liburnijskom području (Lovran, Opatija) metle načinjene od grančica veprine zaštitni su znak čistača ulica (sl. 2). Grad Opatija već nekoliko godina koristi karakteristične biljne motive za svoje božićne i novogodišnje čestitke, u što je stručnom potporom uključena i JU “Priroda”. Ove godine za motiv čestitke izabrana je bodljikava veprina.

Marko Randić


Sl. 2. Zaštitni znak čistača ulica na Liburniji jesu metle načinjene od izdanaka bodljikave veprine (Ruscus aculeatus) (foto: Jerko Gudac, stalni foto – suradnik JU “Priroda”)